Kilde: Statens Institut for Folkesundhed

Social ulighed rammer børns sundhed

At lav uddannelse og indkomst påvirker folks sundhed er ikke nyt. Men nu viser en ny undersøgelse, at det også påvirker børnenes trivsel og sundhed. Børnene lever markant mere usundt og er mere belastet af sygdomme.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Andelen af overvægtige i socialgruppe seks er tre gange større end i socialgruppe et. De får oftere fastfood, slik og sodavand. De spiser sjældnere morgen- og aftensmad med deres forældre. Desuden er de mindre fysisk aktive.

De viser den netop offentliggjorte Skolebørnsundersøgelse 2010 fra Statens Institut for Folkesundhed.

Endnu mere deprimerende læsning er det, at vanerne fra barndommen med stor sandsynlighed fortsætter ind i voksenlivet.

Flere grønsager og mindre slik - men ikke godt nok

En større andel af de 11-15-årige spiser frugt og grøntsager hver dag og en mindre andel spiser dagligt slik og chokolade end for ti år siden. Men der er stadig mange, som ikke lever op til anbefalingerne.

Blandt 15-årige siger 19 procent af pigerne og 28 procent af drengene, at de drikker alkohol mindst en gang om ugen. Næsten hver fjerde elev i niende klasse ryger dagligt, ugentligt eller sjældnere og en ud af ti ryger dagligt. Og det er få 11-15-årige, som er fysisk aktive mindst syv timer om ugen i fritiden.

Skolebørnsundersøgelsen finder sted hvert fjerde år. I den danske del af den internationale undersøgelse Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) fra WHO har 4.922 elever i femte, syvende og niende på 73 af landets skoler deltaget.