Debat
0   1

Gallafest og remediering

Dette blogindlæg er tænkt som inspiration til lærerkollegaer om anvendelse af film i danskundervisningen.

Gallafest

Når det drejer sig om, at en 8. klasse skal remediere en novelle, til at skulle blive en kortfilm til skolens årlige Gallafest, kræver det en lang række faglige kompetencer fra alle lærerne. For det første skal vi arbejde samme om at planlægge arrangementet, både lærere og elever. Ulempen er den tidsmæssige faktor, fordi nogle af grupperne har film, der tager over 8 minutter.

Eleverne skal samarbejde på en anden måde, bruge deres intelligens og kreativitet. Det vil muligvis udspille sig sådan, at én er dygtig til sprog, én er meget god til at organisere, én kan håndtere kameraet og fælles for alle er, at de skal arbejde sammen om produktet og værdsætte hinandens stærke sider.

Dette virker motiverende, fordi eleverne i processen anerkender hinandens kompetencer, og her er det lærerens opgave at facilitere eleverne, således at de bibeholder deres begejstring gennem deres induktive arbejdsproces.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er vigtigt, at de enkelte grupper er opmærksomme på ikke at fastlåse hinandens roller, således at der kun er en, der kan betjene kameraet. Der kan jo opstå sygdom eller anden fravær, hvilket hurtigt kan lamme gruppen. En anden ulempe er ligeledes, at eleverne skal bevare høj arbejdsmoral og engagement hele vejen  igennem processen, da produktet afhænger af den enkeltes indsats i forhold til samarbejdet og ikke i forhold til egne interesser. Her er læreren som facilitator meget væsentlig.

Succesfuld remediering

Men, hvornår er en remediering succesfuld? Kriterierne til den bedste kortfilm inkluderer, at remedieringen følger novellens oprindelige plot, stemning og lever op til de muligheder, som denne nye “form” fordrer. Her er der altså tale om en: Remediering som reform – hvor indholdet omformes i overensstemmelse med de muligheder, som det nye medie rummer. Fordelen ved at remediere novellen, frem for at læse den højt, er at eleverne engagerer sig i langt højere grad, når vi arbejder med film. Eleverne skal agere for at lære. Deres primære drivkraft er leg og underholdning, ikke læring. Implicit i at arbejde med film, ligger der rigtig meget godt læring gemt. Blandt andet vil eleverne i grupperne styrke deres sociale kompetencer markant. Under optagelserne og analyserne bliver elevernes reflekterende egenskaber skærpet, og gennem arbejdet i analysefasen vil eleverne øge deres kompetencer for at finde pointer og fortolkninger, der skal understøtte remedieringen.

Dybdeforståelse af novellen

Men for at remedieringen overhoved kan finde sted, er det altafgørende, at alle eleverne har forstået og analyseret novellen fra ende til anden. Uden denne forståelse vil transduktionen fra novelle til film være mangelfuld. Ulempen herved kunne være, at gruppen måske endte op med at lave en film, som ikke lever op til de kriterier, som vi lærere, har sat.

Ved netop denne undervisningsform vil mange af de læringsmæssige potentialer blive realiseret, fordi eleverne leger og har det sjovt i processen. Herved favnes der mange flere mål, end dem som vi kan måle og veje.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.707 andre er allerede tilmeldt