Debat

Tackling sexism - hvad kan vi lære af udlandet?

Hvad sker der, når man tager en feministisk ngo, en lærerforening og et universitet og sætter dem sammen for at undersøge om der er sexisme i skoler?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der udkommer en rapport med det skræmmende svar og titel:  ”It’s just everywhere”

Det er hvad, der skete i 2017 hvor UK Feminista gik sammen med Storbritanniens største lærerforening National Education Union og Warwick University. De iværksatte en stor undersøgelse blandt elever og lærere i secondary schools, der påviste omfattende seksuel chikane, sexistisk sprogbrug og diskriminerende kønsstereotype opfattelser på skolerne.

Kat Banyard, som er direktør og grundlægger af UK Feminista, kommer til Danmark lørdag d. 11. maj, hvor hun på Talk Town taler om, hvad man kan gøre for at tackle sexisme i skoler. Arrangementet lægger også op til, at deltagerne kan fortælle, hvordan det står til med køn og ligestilling i danske skoler anno 2019.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Og hvordan står det så til? Har vi en systematisk viden om dette?  

Det kunne være spændende at høre, om Danmarks Lærerforening kunne forestille sig at indgå i et lignende samarbejde og undersøgelse, som den der er foregået i Storbritannien. 

DLF udgav sidste år en pjece med opfordring til ”kønsopmærksomhed”, ligesom den lille bog ”Kønsbevidst Pædagogik” blev udsendt til alle medlemmerne. Et godt arbejde og gode intentioner er sat i gang, men ved nogen, om der bliver fulgt op på det? Hvor mange skoler har taget pjecerne og bogen til efterretning? Hvilke strukturer og incitamenter er der til at handle systematisk og ambitiøst på dette område?

I Frankrig har man i den seneste årrække lavet omfattende strukturer- gennem lovgivningen - i samfundet og i skolen for at bekæmpe kønsstereotyper, stoppe seksuel chikane, fremme gensidig respekt mellem kønnene og skabe større ”mixité” - altså at kønnene blander sig med hinanden (såvel i skolegård som på arbejdsmarked). Disse strukturer er noget, der har skærpet bevidstheden på skolerne om tage ansvar for at få viden og for at handle! På arrangement d. 11. maj på Talk Town, vil der også være lejlighed til at høre om de franske forhold.

Arrangementet ”Tackling sexism in schools” finder sted lørdag d. 11. maj kl. 12.00 - 13.45 i Råhuset på Talk Town, Onkel Dannys Plads, København V. Sprog: Engelsk. Åbent for alle og gratis. 

Arrangementet er støttet med Hulda Pedersens Legat

https://talktown.dk/koebenhavn/