Tyngdekraften holder planeterne fast i deres bane omkring solen og månen fast i dens bane omkring Jorden, viser denne illustration til afsnittet om tyndekraften i kapitlet om erkendelse 8 om, at fundamentale naturkræfter virker over alt i universet.

Her er eksperternes naturfags-ABC

Det blev ikke til en egentlig ABC, men til 10 grundlæggende naturfaglige erkendelser, som undervisningsministerens ekspertgruppe mener, at naturfagsundervisningen i høj grad skal tage udgangspunkt i.

Publiceret Senest opdateret

10 GRUNDLÆGGENDE NATURVIDENSKABELIGEERKENDELSER:

 

  1. Natur, mennesker og samfund påvirker hinanden gensidigt
  2. Jordens overflade og klima udgør et dynamisk system
  3. Jordens ressourcer er begrænsede
  4. Naturen har høj grad af biodiversitet
  5. Alt liv har udviklet sig gennem evolution
  6. Organismer består af celler - generne i dem kan både nedarvesog ændres
  7. Alt i universet er opbygget af små partikler
  8. Fundamentale fysiske naturkræfter virker overalt iuniverset
  9. Energien i universet er konstant, men kan ændres fra en formtil en anden
  10. Solsystemet er en meget lille del af en enkelt af milliarder afgalakser i universetokstekst

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Regeringen: Talentforløb og kandidatuddannelse skal løfte naturfag 

"ABC'en er krydret med fantastisk spændende fortællinger, f.eks. om dinosaurernes uddøen som en konsekvens af meteornedslag og efterfølgende klimaændringer. ABC'en indeholder viden, som er vigtig på lige fod med kendskab til H.C. Andersen og demokratiets udvikling. Det er viden, som er vigtig for vores almene dannelse", forklarer undervisningsminister Merete Riisager i en pressemeddelelse.

H.C. Ørsted-medaljen til fysiklærer Jeannette Overgaard 

Professor Anja C. Andersen har stået  i spidsen for ekspertgruppen:

"Feltet af fascinerende kernefaglige nedslag er enormt, og i Naturvidenskabens ABC er udvalgt nogle af de vigtigste. Der vil dog ganske givet være andre perspektiver, der vil blive fremhævet som relevante, hvis man spørger en anden gruppe af fagfolk. Derfor er vi også glade for, at anbefalingerne til Naturvidenskabens ABC nu skal drøftes i en bredere kreds", understreger hun.

Materialet udkommer i dag som et 130 sideres hæfte (hent det under artiklen) med eksempler, illustrationer og cases. 

Undervisningsministeriet vil udvikle yderligere inspirationsmaterialer, der tydeliggør, hvordan ABC'en kan indgå i undervisningen på de forskellige trinforløb, og ministeriet og ekspertgruppen håber også, at forlag og andre, der udvikler læremidler, vil lade sig inspirere af Naturvidenskabens ABC. 

 

Læs mere

Naturvidenskabens ABC