Kast ikke vrag på præstationerne. "Det er gennem præstationer, vi udvikler os som samfund. Det er præstationerne, der gør, at vi kan løse problemer og genopfinde os selv", skriver Merete Riisager i dagens fagebookopdatering.

Ministeren opfordrer unge til at kæmpe for præstationssamfundet

Stress, depressioner og spiseforstyrrelser er steget voldsomt blandt børn og unge, og en række forskere peger på præstationssamfundet som årsagen. Nu opfordrer undervisningsministeren på Facebook unge til at kæmpe for præstationssamfundet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"I præstationssamfundet, belønnes den flittige og den dygtige. Det giver alle en fair chance. Nogle er født ind i vanskelige kår. De skal have en "hestesko" og ekstra hjælp, hvis de behøver det. Men hvem der løber af med stillingen som kirurg, cheføkonom, celleforsker eller selvstændig elektriker med 100 ansatte, afgøres af dygtighed og flid. Det er fair. Det er rimeligt. Det giver den bedste balance i samfundet, når dygtighed belønnes".

Sådan lyder det i et længere facebookindlæg fra Merete Riisager i dag. Hun giver overordnet det gode råd til ungdommen: "Kæmp for præstationssamfundet".

Forskere: Præstationskulturen skader børnene

Præstationssamfundet er ellers netop et begreb, som flere forskere har advaret imod. Fagbladet Folkeskolens seneste forskningsnummer kunne fortælle, at antallet af unge, der går ned med stress, angst og depressioner er eksploderet de seneste 20 år. Børnepsykolog Per Schultz Jørgensen pegede på samfundets pres, som en af årsagerne og forklarede, hvordan det begynder allerede i daginstitutionerne med læreplaner og for alvor fart i skolen med test helt ned i de små klasser, ansvar for egen læring, senere flere test og karak­terer, som er afgørende for de unges videre fremtid. Professor i udviklingspsykologi Dion Sommer pegede ligeledes på samfundets krav om præstationer som en af årsagerne:

"Siden anden verdenskrig har staten haft en ide om at regulere borgerne - et discipline­ringsprojekt, der begynder allerede i børne­haven og fortsætter i skolen med læringsagen­da og test".

Forskerne strides om resiliens: Er det bare symptom­­behandling?

To forskere fra Aalborg Universitet Iben Nørup og Bettina Jacobsen har som en del af et større forskningsprojekt interviewet en gruppe unge, som har været i nede og vende og er kommet op igen om, hvad der gik galt. Og også her er svaret helt klart præstationssamfundet.

 

»Vi har skabt en struktur, hvor de unge fokuserer på performance i alle fora, for det er det, vi har trænet dem i, siden de var små. De er vænnet til at lægge meget lineære planer for deres fremtid, så når noget går galt - som for eksempel en dumpet eksamen eller et dødsfald i familien - er det en forsinkelse, som de skal forbi så hurtigt som muligt for ikke at ødelægge planen og ende som en fiasko«, sagde Betina Jacobsen til Folkeskolen.

Forskere: Skolens præstationskultur får børn til at gå ned

Perfekthed eller præstation?

I forbindelse med artiklen om Iben Nørup og Bettina Jacobsens forskning forsøgte Fagbladet Folkeskolen at få et interview med undervisningsministeren om forskningsresultaterne og konsekvenserne af præstationssamfundet, men ministeren ønskede ikke at udtale sig om dette emne. Hun ville dog gerne ved en senere lejlighed tale om perfekthedskultur, som hun flere gange har peget på som noget, hun mener er en medvirkende årsag til, at mange unge har det skidt.

Merete Riisager forklarer i sin nye facebookopdatering, at præstationssamfundet klart er at foretrække frem for et samfund, der fordeler muligheder efter personlighed, intentioner eller følelser.

"Ja, vi er mennesker med både sjæl og krop. Følelser betyder noget. Relationer betyder noget. Men et samfund, hvor kunnen og stræbsomhed erstattes af følelser og personlighed som gangbar valuta for studiepladser og muligheder er et samfund i opløsning. Hvem skal bestemme hvilke følelser, der er bedst? Hvem skal sætte standarden for "den rette personlighed"? Staten? Du har ikke lyst til at leve i sådan et samfund. Jeg har ikke lyst til at leve i sådan et samfund. Et personlighedssamfund. Uden mål og med. Bygget af gode intentioner".

Powered by Labrador CMS