"Alle har en interesse i, at der er specialtilbud og viden på området. Vi lytter selvfølgelig til bekymringerne, og derfor er vi i gang med at inddrage bruger- og interesseorganisationer, for vi skal ikke bare bevare viden - vi skal styrke den", sagde Mai Mercado (K).

Samråd bringer en smule klarhed over de regionale specialtilbuds fremtid

I modsætning til ved kommunalreformen bliver det ikke nødvendigvis beliggenhedskommunerne, der kan overtage de højt specialiserede tilbud fra regionerne. Det fastslog socialministeren i et åbent samråd, hvor flere partier luftede deres bekymring for en afspecialisering.

Publiceret
Pernille Rosenkrantz-Theil, Jakob Sølvhøj og Kirsten Normann Andersen lyttede opmærksomt til svarene i det samråd, de havde indkaldt til i fællesskab.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis regeringen får vedtaget sin sundhedsreform, bliver Danmarks fem regioner nedlagt. Det betyder, at 61 højt specialiserede tilbud skal skifte driftsherre. Regeringen lægger op til, at kommunerne skal overtage institutionerne, hvoraf nogle underviser blandt andre døve og blinde.

Regionale specialtilbud: Uanset driftsherre har Danmark brug for vores specialisering

Hvordan overdragelsen skal ske, har ikke været fremme. Derfor havde Pernille Rosenkrantz-Theil (S), Kirsten Normann Andersen (SF) og Jakob Sølvhøj (EL) kaldt børne- og socialminister Mai Mercoda (K) i samråd i går for at få hende til at redegøre for, hvordan regeringen har tænkt sig, at kommunerne skal overtage det specialiserede socialområde fra kommunerne.

"Det vil vi gerne have foldet ud. I de tre partier har vi en fælles bekymring for, at vi kommer til at opleve en afspecialisering. Sporene fra kommunalreformen skræmmer, fordi stærke faglige miljøer blev brudt op. Samtidig kan vi se, at kommunerne foretrækker at visitere til deres egne tilbud, selv om de ikke er de mest velegnede. Kommunerne har selvfølgelig andre erfaringer 11 år efter kommunalreformen, men ikke desto mindre er vi bekymret for, at vi skal opleve en ny afspecialisering", indledte Jakob Sølvhøj på partiernes vegne.

Både personale og borgere skal blive i tilbuddene

Alle har en interesse i at bevare den højt specialiserede viden, svarede Mai Mercado.

»Kommunerne har allerede i dag ansvaret for det specialiserede sociale område, og da kommunalreformen blev evalueret i 2013, var der ikke et ønske om at flytte nogle af de tilbud, de havde hjemtaget fra amterne, tilbage til regionerne. Kommunerne har siden kommunalreformen drevet over 1.000 tilbud, og derfor er det oplagt, at de overtager resten".

DH om nedlæggelse af regionerne: Lad os ikke gentage fejlene fra kommunalreformen

Mai Mercoda pegede på, at selv om nogle tilbud ligger i regionerne, har kommunerne stadig myndighedsansvaret.

"Kommunerne visiterer borgere, afholder økonomien og har ansvaret for at udvikle tilbuddene. Regionerne driver dem alene efter aftale med kommunerne".

Ministeren understregede, at både faglige eksperter og borgere skal blive i de regionale tilbud, selv om tilbuddene får andre driftsherrer. Samtidig vil regeringen fravige princippet fra kommunalreformen om, at det udelukkende er beliggenhedskommunerne, der kan overtage de regionale institutioner.

"Det er i erkendelse af, at nogle kommuner kan føle sig for små, mens de største kommuner vil have økonomisk ballast til at drive institutionerne", forklarede Mai Mercado.

Kommuner kan godt finde ud af at købe pladser af hinanden

De tre partier bag samrådet havde også bedt Mai Mercado svare på, hvordan regeringen vil forhindre at udsatte borgere med alvorlige fysiske og kognitive handicap lades i stikken, fordi tilbud måske lukkes, hvis de ikke kan drives af mindre kommuner alene.

Handicappede føler sig svigtet af kommunalreformen

"Alle har en interesse i, at der er specialtilbud og viden på området. Vi lytter selvfølgelig til bekymringerne, og derfor er vi i gang med at inddrage bruger- og interesseorganisationer, for vi skal ikke bare bevare viden - vi skal styrke den. Uanset om et tilbud er regionalt, kommunalt, statsligt eller privat, kan vi kun opretholde det, hvis kommunerne bruger det, og de har købt og solgt pladser til hinanden i mange år, så det kan de godt finde ud af", svarede Mai Mercado.

Speciallærere: Borgerne får et ringere tilbud

De 61 regionale tilbud retter sig mod vidt forskellige målgrupper, og derfor skal det kortlægges, hvordan man kan fastholde hvert tilbuds særlige karakter.

"Vi vil kortlægge de regionale tilbud: Hvilke specialer har de? Hvordan er de organiseret - er de samlet i en centerstruktur? Først derefter kan vi se, hvilke kommuner tilbuddene kan overgå til. Det er godt, at jeres bekymringer bliver flaget, for vi er selvfølgelig åbne over for forslag fra andre partier, men når regeringen foreslår, at kommuner skal overtage de regionale tilbud, skyldes det, at kommunerne allerede varetager tilsvarende tilbud«, sagde Mai Mercado.

Det kan blive nødvendigt at udpege kommuner fra centralt hold

Enhedslistens Jakob Sølvhøj hæftede sig ved udmeldingen om, at det ikke nødvendigvis er beliggenhedskommunen, der skal overtage en regional institution.

Evaluering: Brug for justeringer af den mest specialiserede undervisning

"Det er fornuftigt, at regeringen lægger op til, at de regionale tilbuds skal bevares, men det står uklart for mig, hvad der skal ske, hvis en beliggenhedskommune ikke vil overtage en institution, og ingen andre kommuner heller ønsker at drive den. Det er interessant, om beliggenhedskommunen i sidste ende vil være forpligtet til at overtage tilbuddet. Er det sådan det er?"

Det er et godt spørgsmål, replicerede Mai Mercado.

"Vi lægger op til en proces, hvor kommunerne byder ind. Et tilbud kan godt ligge i regionen i dag, fordi beliggenhedskommunen ikke ville overtage det i forbindelse med kommunalreformen. Derfor vil det være godt, hvis større kommuner kan komme ind, men hvis ingen byder ind, må vi drøfte det med KL for at se, om vi kan få afgjort det i en god dialog. Hvis det ikke er muligt, må vi udpege en kommune fra centralt hold, og det vil ikke blive en lille kommune, som ikke er robust nok til at føre opgaven videre", sagde Mai Mercoda og hæftede sig ved, at KL er positiv over for at skulle overtage opgaver på det specialiserede socialområde.

Overgangen til kommunerne er ikke en spareøvelse

Jakob Sølvhøj var tilfreds med dialogen om beliggenhedskommunerne. Men meget står tilbage at få at vide, mente han.

Lærere på specialinstitutioner oplever massiv tilbagegang

"Det er muligt, at KL mener, at kommunerne kan løse opgave, men KL har ingen beføjelser over for kommunerne. Jeg har godt bemærket, at borgmestrene i Aarhus og Aalborg siger, at de er parate til at overtage regionale tilbud, men de vil nok ikke løse andre tilbud end dem, der ligger i deres egne kommuner", kommenterede Jakob Sølvhøj.

Han spurgte, om regeringen budgetterer med en besparelse ved at overføre de regionale tilbud til kommunerne. Det gør den ikke, forsikrede Mai Mercoda.

"Det er en ren overgang fra et sted til et andet", sagde ministeren.

Du kan høre hele det en time lange samråd via dette link:

Læs mere

Åbent samråd om udlægning af det specialiseredesocialområde til landets kommuner