"Jeg havde selvfølgelig gerne set et mindre maksimalt undervisningstimetal og en mere tydelig sikring af lærernes forberedelsestid, men vi var to parter, der skulle nå frem til en enighed. Der var desuden en ressourceramme, som vi skulle holde os inden for", siger formand for kreds 13 Ulla Erlandsen.

Lærerne i Tårnby får loft over antallet af undervisningstimer

Så har også lærerne i Tårnby på Amager fået et en lokal arbejdstidsaftale. 810 timer bliver det maksimale årlige undervisningstimetal, og lærerne bliver også sikret 230 timer om året til individuel forberedelse i kommunen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den lokale arbejdstidsaftale gør det lettere at fastholde og rekruttere lærere til kommunen. Stempelure, lærerflugt og skolelederudskiftninger. Lærerne på Tårnbys skoler har oplevet turbulente år, siden arbejdstidsloven Lov 409 blev en realitet i 2013. Siden januar i år har kreds og kommune forhandlet om en lokalarbejdstidsaftale, og i går blev aftalen godkendt i økonomiudvalget. Det glæder kredsformand Ulla Erlandsen, at Tårnbys lærere nu for første gang får aftalte rammer for arbejdstiden.  

Tårnby-politiker på borgermøde: "Vi er på en brændende platform" 

Aftalen indeholder en hensigtserklæring om et maksimalt undervisningstimetal og en pulje til individuel forberedelse, som lærerne selv kan planlægge og råde over.

"Jeg håber, det maksimale undervisningstimetal og fleksibiliteten vil medføre, at både skoleledelserne og lærerne vil opleve hverdagen mindre bureaukratisk, samt at aftalen giver lærerne færre undervisningstimer og mere tid til forberedelse og efterbehandling af undervisningen. Det vil betyde noget for kvaliteten af undervisningen", lyder det fra Ulla Erlandsen.

Ny ramme i Tårnby kan betyde farvel til stempelurene 

Også borgmester Allan S. Andersen er glad for aftalen.

"Vi har nu en solid og fremadrettet aftale, som skal danne grundlag for et smidigt og godt samarbede med lærerne. Det er jeg meget tilfreds med. Vores skolevæsen skal være af høj kvalitet, hvilket indebærer rigtig mange forskellige elementer - et meget vigtigt element er det gode samarbejde med lærerne", lyder det fra ham i en pressemeddelelse.

Stop for lærerflugt

Aftalen indebærer, at ingen lærere kan få over 810 undervisningstimer om året. Det vil i andre kommuner lyde som et højt tal. Men for lærerne i Tårnby er det en forbedring, forklarer Ulla Erlandsen. Tidligere var det administrativt besluttet, at lærerne maksimalt kunne have 840 fagfaglige undervisningstimer om året - og dertil kom så understøttende undervisning. Gennemsnittet blandt lærerne har været på cirka 736 timer, men der har været lærere, der har haft op mod 30 lektioner om ugen.

"Jeg havde selvfølgelig gerne set et mindre maksimalt undervisningstimetal og en mere tydelig sikring af lærernes forberedelsestid, men vi var to parter, der skulle nå frem til en enighed. Der var desuden en resurseramme, som vi skulle holde os inden for".

I skoleåret 2014/15 forlod hver tredje lærer Tårnbys skoler. Alene på Skottegårdsskolen forsvandt det år 26 lærere ud af i alt 56. Ulla Erlandsen håber, at aftalen vil give mere stabilitet på skolerne og også gøre det lettere at tiltrække lærere til ledige stillinger.

Lærerflugt fra Tårnby-skole 

Håber på ny start i Tårnby

"Vi har været igennem en periode med udfordringer omkring samarbejdet, det har givet en del bump på vejen. Jeg opfatter denne aftale som en ny start. Vi skal nu se fremad. Det er min opfattelse, at vi med denne aftale har skabt et godt grundlag for, at vi i et tillidsbaseret samarbejde kan arbejde sammen om folkeskolen i Tårnby Kommune til gavn for eleverne".

Aftalen er to-årig, og kreds og kommune er enige om løbende at følge udmøntningen af aftalen, med første evaluering i begyndelsen af 2019.