Jeg oplever en ledelse, der ikke er lydhør og som topstyrer, siger kredsformand Ulla Erlandsen

Lærerflugt fra Tårnby-skole

26 lærere har forladt Skottegårdsskolen i det forløbne skoleår – ud af i alt 56. De seneste på skoleårets sidste dag. Det fortæller kredsformand og forældre. På Tårnby Kommunes hjemmeside står, at antallet af læreropsigelser, som blev nævnt i et tv-indslag i lørdags er forkert. Men siden er tallet steget, og forældrene udtrykker stor bekymring over samarbejdet med ledelsen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børn, forældre og lærere var berørte på skoleårets sidste dag. Der var mange at sige farvel til, fortæller både en forælder og formanden for Danmarks Lærerforenings kreds 13. I alt 24 lærere har sagt op i løbet af skoleåret, og et par stykker har valgt at gå på pension. To er afskediget på grund af sygdom.

Det betyder, at to årgange på skolen skal have nye lærere i næsten alle fag i det kommende skoleår. Også andre årgange skal have mange nye lærere.

"Jeg har siden april været til fem fagligklub-møder på Skottegårdsskolen, fordi der ikke længere er en tillidsrepræsentant. Tillidsrepræsentanten trak sig i marts, og suppleanten noget senere. Arbejdsmiljørepræsentanten har valgt ikke at genopstille for kommende skoleår. Der er lige nu ingen lærere på skolen, der vil stille op til posterne. Nogle lærere er langtidssyge med stress, og under møderne græder flere lærere. Fordi de oplever, at der er en manglende vilje til at inddrage dem i samarbejdet. De føler sig svigtet af kommunen", fortæller kredsformand Ulla Erlandsen.

I efteråret var det på Løjtegårdsskolen i Tårnby, at der var store problemer (rettet 2.7.2015 kl. 8.48). Nu er det på Skottegårdsskolen.

Tårnby finder smutvej til konstituering af skoleleder

"Jeg oplever en ledelse, der ikke er lydhør og som topstyrer. Jeg har talt med forvaltningen om problemerne siden efteråret. Lærerne oplever, at beslutninger taget hen over hovedet på dem. De bliver slet ikke inddraget. De har blandt andet fået nye skemaer 11 gange i løbet af skoleåret. Alene i maj/juni var der 16 lærere, der sagde op", siger Ulla Erlandsen.

"I oktober kom kommunens seneste trivselsundersøgelse, og den viste, at trivslen på Skottegårdsskolen er faldet markant. Trivslen har ellers altid ligget meget højt på den skole".

Skoleleder siger op: Jeg kan ikke stå inde for den måde, det kører på

Dårligt arbejdsmiljø

Mette Søe er mor til en elev på den kommende 3. årgang, hvor alle de kendte lærere har sagt op. Eleverne skal have nye lærere i alle fag næste skoleår.

"Arbejdsmiljøet på skolen er meget dårligt. Når vi skriver til forvaltningen, får vi copy-pastet de samme svar hele tiden. Min datter er meget ked af det, fordi hun har skullet sige farvel til alle sine lærere. Det er meget utrygt. Jeg har undersøgt, om der er plads på naboskolen, men forældrene i klassen har besluttet, at vi vil prøve at holde sammen på klassen, fordi det er en god klasse", fortæller Mette Søe, der selv arbejder som børnehaveklasseleder i København.

Kommune giver lærere mundkurv på

Sammen med andre forældre fra 3. årgang har hun skrevet til forvaltningen.

"Vi retter henvendelse, da vi er bekymrede over situationen og det læringsmiljø vores børn møder ind til d. 12. august. Skoleåret 14/15 har haft en mildest talt kaotisk afslutning. Vi har gennem den seneste tid bemærket grådlabile lærere, som var meget psykisk påvirkede", skriver forældrene.

"En så massiv lærerflugt må være et udtryk for noget, der ikke fungerer. Det kan vi som forældre ikke være stiltiende vidner til", står der i brevet.

Forældrene undrer sig over mangelfuld information fra ledelsens side, og de "frygter for trivslen og det læringsmiljø vores børn skal have deres daglige gang i".

 

Forvaltning: Tal passer ikke

Flere forældre og lærerkredsformanden var i TV2 Lorry i lørdags, hvor de fortalte om situationen på skolen. Det har fået forvaltningen til at skrive et brev om, hvad de kalder "Sandheden om forholdene på Skottegårdsskolen". Her står: "TV2 Lorry beretter om en skole i opløsning og meget utilfredse forældre. Tv-stationen videreformidler derudover urigtige oplysninger om antallet af lærere, som har forladt skolen. Det oplyses i indslaget, at 22 lærere har forladt skolen i løbet af det seneste år. Virkeligheden er, at der er tale om 17 lærere. Tallet dækker over overflytninger til andre lærerstillinger i kommunen, opsigelser og overgang til pension".

Ny ramme i Tårnby kan betyde farvel til stempelure

Borgmester Henrik Zimino er citeret for, at han ikke kan "genkende det billede, som nogle forsøger at tegne".

"Mange af bekymringerne bygger dog ikke på fakta, som jeg ser det. Der forsøges at give det indtryk, at der ikke er uddannet personale klar til undervisningen efter sommerferien. Det er ingenlunde tilfældet", siger Henrik Zimino på kommunens hjemmeside.

Han fortæller, at skoleledelsen, skolebestyrelsen og forvaltningen har fokus på samarbejdet på skolen, og at skolechefen og en skolekonsulent har været på skolen i flere perioder.

Folkeskolen.dk har forsøgt at få en kommentar fra skoleleder Maja Jespersen. I en mail skriver hun, at skolen i går (tirsdag d. 30. juni) har modtaget yderligere to opsigelser i forhold til tallet på kommunens hjemmeside. Ellers henviser hun til forvaltningschefen for kommentarer.

Svar fra Tårnbys forvaltningschef 

Har intet med reformen at gøre

En anden forældregruppe fra skolen har også skrevet et brev til forvaltningen: "Vi sidder desværre tilbage med en meget stor bekymring angående, om Skottegårdsskolen kan holde på de fagligt stærke, motiverede og engagerede lærere - for uden lærerne har vi ingen skole, elevflugt og ingen elevsøgning til skolen".

Flere forældre fortæller, at forvaltning og ledelse begrunder problemerne på skolen med folkeskolereformen, men at det ikke på nogen måde er årsagen.

"De begrunder alle problemer i skolereformen - og den er på ingen måde årsagen. Lærerne har gennem hele året haft mundkurv på i forhold til at udtale sig om sagen, og Danmarks Lærerforening har kæmpet for lærernes arbejdsmiljø. Denne manglende lydhørhed fra skolebestyrelse, skoleledelse og forvaltningen har nu taget vores børn som gidsler. De er taberne i denne situation, og flere børn er allerede udmeldt af skolen og flere er på vej. Det har intet med reformen at gøre, men ene og alene med det arbejdsklima, der er skabt ved den nye skoleleders tiltrædelse ved skoleårets start", skriver to forældre fra kommende 6. årgang - Line Hvid Stenalt og Michael Juel Andersen.

Flyttet til privatskole

Peter Basse har haft fire børn på Skottegårdsskolen, men familien valgte at flytte den ældste til en Rudolf Steiner-skole for et par måneder siden.

"Mentalt kunne han ikke klare at være i den dårlige stemning på skolen. Vi underviste ham nogle måneder hjemme, men flyttede ham så. Efter tre dage på den nye skole var han glad og kunne igen lide at lære noget. Nu overvejer vi, hvad vi gør med vores tre børn, der stadig går i indskolingen på Skottegårdsskolen. De er allerede skoletrætte. Men det bliver ikke med min gode vilje, at vi flytter børnene. Folkeskolen er en mulighed for at skabe sammenhængskraft i samfundet, at børnene oplever, at Danmark er et mangfoldigt land. Vi har valgt folkeskolen til, men vi overvejer det for børnenes skyld", siger Peter Basse.

Han fortæller om sammenlægning af klasser og mangel på samarbejde mellem ledelse og lærere. Forældrene bliver ikke informeret om, hvad der sker på skolen. Heller ikke selv om de deltager i alle møder, der bliver indkaldt til.

"Som jeg ser det, er Tårnby Kommune problemet. De taler om højere karakterer og om at flytte sig, at der skal ske en udvikling. Men de siger det med regnearket i hånden. Forvaltning og ledelse bruger folkeskolereformen som undskyldning for at det er gået galt på skolen, men jeg tror, man i mange år har villet ændre på skolen, og nu har man set muligheden. Det har intet med reformen at gøre", siger Peter Basse, der fortæller at oplever ledelsen arrogant på møder, hvor de taler om, at lærerne ikke ønsker en udvikling.

 

Ny ledelsesstil

Kredsformand Ulla Erlandsen fortæller, at skolen fik ny leder og ny souschef i dette skoleår.

"Der er en helt ny ledelsesstil. Lederen beslutter en ny struktur med små lukkede team, hvor få lærere skal dække alle fag. Også selv om lærerne påpeger, at de ingen kvalifikationer har i flere af fagene. Lærerne oplever deres faglighed trådt under fode. Det rammer dybt i lærerpersonligheden og lærernes faglige stolthed", siger hun.

På opfordring fra lærerne og kredsformanden deltog forvaltningschefen og personalechefen i starten af juni i et møde med lærerne på skolen. Her fortalte lærerne om deres arbejdssituation og mange græd. En af de langtidssygemeldte har valgt at sige op efter 30 år på skolen. Også helt nyansatte lærere har valgt at sige op, fortæller kredsformanden.

Forældre til elever på Skottegårdsskolen har indkaldt til demonstration i morgen torsdag klokken 15. De vil gå fra skolen og hen til rådhuset. 

Svar fra Tårnbys forvaltningschef

 

Læs mere

Tårnby Kommunes hjemmeside