Debat

Den søgende sjæl - Hvad er deltagelse?

Bytte Bytte Købmand er en podcast på 10 afsnit, som undersøger begrebet deltagelse. Deltagelse er et kernebegreb i undervisning. Jeg taler Bl.a. med Rane Willerslev og Thomas Vinterberg. Hvert afsnit har givet mig nye indsigter og dem vil jeg formulere i en artikel. På den kan vi sammen blive klogere på den afgørende deltagelse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Indsigt #1   Bytte Bytte Købmand – En podcast om deltagelse

Deltagelse er atomet i det sociale samspil. Som den mindste bestanddel i det sociale samspil, kan det som atomet betragtes som byggestenen i vores fællesskaber. Hvis atomerne sætter sig rigtigt sammen, får vi grundstoffer som fællesskab, trivsel og positiv læring. Men hvis atomerne reagerer negativt aktivt på hinanden, får vi konflikter, eksklusion og negativitet. På den måde kan man betragte deltagelse, som den mindste byggesten i det sociale fællesskab. Dette placerer deltagelse som et at vores kernebegreber i det moderne samfund, men hvad betyder deltagelse egentlig?

For at undersøge dette startede jeg med at interviewe Kim Gørtz. Kim Gørz er filosof, musiker, forfatter mm. Her tager vi den helt oven fra og Kim taler sig rundt i flere afkroge af det basale begreb deltagelse.   Han bekriver sig selv som en søgende sjæl, som om han hele tiden leder efter noget uden rigtig at vide, hvad det er. Hvilket giver sig udtryk i et konstant behov for at udtrykke sig selv. Ser han tilbage, har han altid fundet forskellige arenaer at udtrykke sig på som: musik skrift og undervisning. Her er der et fænomen, der gør mig nysgerrig, som jeg også ser i samfundet generelt. 

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

På den ene side søger vi efter en mening i livet, noget inde i os, på den anden side er vi konstant kommunikerende og udtrykker os som aldrig før ud ad til. Lidt som flagermusen der manøvrerer efter lyder i grotten. Den bevæger sig efter de signaler, den får tilbage uden at kunne se. På samme måde kunne det moderne menneske konstante digitale deltagelse, betragtes som et forsøg på at finde sig selv, ved at sende signaler ud i verden.

På den anden side søger vi ind ad og dyrker yoga eller går på lange vandreture. Lige som at det er helt almindeligt at gå til psykolog, hvis man har udfordringer. Disse modsat rettede strømninger bliver omdrejningspunktet i dette afsnit af Bytte Bytte Købmand. 

I samtalen med Gørtz bliver deltagelse kernebegrebet i en intens snak om, hvordan vi deltager i verden, og hvordan verden deltager i os. Jo længere vi kom ind i samtalen, stod det klart at Gørtz ikke vil acceptere, at deltagelse kun skulle være et socialt begreb. For det betyder, at man ikke deltager, hvis man er alene, hvilket vil sige, at fx munken på bjerget ikke kan deltage. På den måde bliver deltagelse til en slags social kontrol for, hvis man ikke aktivt deltager i noget, så er man ikke. Gørtz spørger retorisk: ”Kan man ikke deltage med sig selv i sig selv”? Og stiller videre skarpt på at man lige nu, i vores samtid kun kan se alting i kontekst eller en relation.” Vi kan kun forstå os selv i forhold til andre og den sammenhæng vi er i, hvilket han siger, lader til at være den dominerende diskurs lige fortiden. 

I det perspektiv bliver den sociale deltagelse afgørende for, at vi kan finde os selv. Men hvor efterlader det, det moderne menneske? 

Hvad med at alene eller det med at finde sig selv i sig selv? Det er her Gørtz peger på hende, der tager turen på kimonoen eller munken på bjerget, kan vi virkelig sige, de ikke deltager? Indsigten for mig i dette afsnit af ”Bytte Bytte Købmand” er, at vi entydig kan sige, at deltagelse er et socialt begreb. I Kim Gørtz tilfælde kan den søgende sjæl både handle om personlige og sociale deltagelse. Dette er første spadestik i jagten på forståelsen af mennesket som deltager, og jeg glæder mig som et lille barn til at grave videre.

Tilmeld jer nyhedsbrevet på deltagelse.nu og lyt med på Bytte Bytte Købmand.