"Prisen per time vil være lavere, idet det samme antal lærerårsværk forudsættes at undervise flere timer", siger Merete Riisager i et svar til Folketinget om årsagen til den lavere timepris.

Folkeskolens undervisning er blevet billigere per time

I 2014 kostede det 80 kroner per elev at gennemføre en undervisningstime i folkeskolen, mens det tal i 2017 lød på 69 kroner. Ministeren peger på folkeskolereformen som forklaring.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsminister Merete Riisager er af folketingets undervisningsudvalg blevet bedt om at udregne prisen per undervisningstime per elev i folkeskolen i perioden 2014-2017.

Af ministerens svar fremgår det, at udgiften er faldet med 11 kroner, og selv peger hun på folkeskolereformens understøttende undervisning som forklaring.

"Den understøttende undervisning har, i modsætning til fagtimer, ikke krav til holddannelse og klassestørrelser og ikke de samme krav til undervisningskompetence og til forberedelse og efterbehandling med videre, hvilket andet lige vil betyde, at ressourcetrækket forudsættes at være mindre", skriver hun i sit svar, som fortsætter:

"Ved sammenligning af udgiften pr. elev pr. undervisningstime før og efter reformen, vil der altså ikke være tale om det samme undervisningsbegreb".

Hver lærer underviser mere

Undervisningsministeren tilføjer desuden, at vedtagelsen af en ny lov om lærernes arbejdstid har betydet, at en større del af arbejdstiden går med undervisning og dermed færre udgifter til forberedelse.

"Det betyder alt andet lige også, at prisen per time vil være lavere, idet det samme antal lærerårsværk forudsættes at undervise flere timer", skriver Merete Riisager.

I september viste en OECD-rapport, at danske læreres undervisningstid er steget med næsten 20 procent mellem skoleåret 2013/14 og 2014/15.

Rapport: Hver dansk lærer har fået 121 undervisningstimer mere om året

I perioden 2014-2017 har gennemsnitsprisen for at have en elev i den danske folkeskole i et år ligget nogenlunde stabilt på cirka 73.000 kroner.

DLF ser bort fra specialskoler

I Danmarks Lærerforening har man også regnet på udviklingen i udgiften til undervisningstime per elev. Her er man nået frem til, at udgiften var 80 kroner i 2008/09, mens den var faldet til 62 kroner i 2016/17, hvor ministeriets udregning altså viser 69 kroner.

DLF har udregnet den samlede udgift per elev per år til at ligge nogenlunde stabilt på 66.900 kroner.

Forskellen skyldes ifølge DLF, at ministeriet har medregnet specialskoler, hvor der ofte er flere resurser per elev, mens lærerforeningen har valgt at se bort fra dem.

Læs mere

Se hele svaret til undervisningsudvalgether

Læs hele DLF's analysenotat her