Debat
1   6

Skam- grib chancen og tag kontakt til Norge med eTwinning

Som dansklærer kan du bruge eTwinning-portalen til at komme i kontakt med andre nordiske lærere og deres elever og få faget i spil på nye måder. Eleverne kan udveksle tekster og tanker i eTwinnings digitale klasseværelse. Det er sikkert, det er gratis - og måske bliver det dritkult!

Den aktuelle interesse for det norske sprog og kultur blandt danske unge kunne give mod på at springe ud i et norsk-dansk eventyr! Med eTwinning portalen kan lærere og pædagoger få adgang til fagfæller og samarbejdspartnere i hele Europa, inklusiv alle de nordiske lande, og i skrivende stund er 4267 norske lærere og 1492 skoler i Norge tilmeldte på portalen – og hver uge kommer flere til. Ved at registrere sig på denne EU-funderede platform kan man som lærer oprette en profil og bruge søgefunktionerne på fx nationalitet, fag og aldersgrupper.

For nogle år siden lavede jeg et mini-projekt i geografi sammen med en norsk skole, som jeg havde fundet netop på eTwinning-portalen. Mine elever og de norske elever udvekslede egne landskabsfoto med tilhørende forklaringer. For mine elever var det en stor aha-oplevelse, at de kunne forstå det norske sprog så let! Dertil var mange af dem betaget af de fantastiske landskaber og store vidder i Norge.

For danskfaget må der også være mange muligheder i at bruge udveksling af tekster og digitale produkter med norske og/eller andre nordiske skoleelever om fx ungdomsliv, litteratur, film, reklamer, teater m.m. Eleverne kan lære hinandens og eget sprog bedre ved at se på ligheder og forskelle og samtidigt bruge dansk og norsk i en interkulturel kontekst.

eTwinning-portalen er det desuden muligt at få tildelt et fælles digitalt klasseværelse "Twinspace", hvor eleverne kan dele materialer, maile, chatte og holde videokonferencer - altsammen i et sikkert forum uden kommercielle interesser.

Artiklen fortsætter under banneret

Som fremmedsprogslærer og som eTwinningambassadør har jeg erfaring med, at eleverne er nysgerrige og glade for at arbejde med eTwinning. Når eleverne kommunikerer med andre med det formål at blive forstået og selv at forstå, får deres arbejde autenticitet, og i tillæg bliver både elevernes og lærernes interkulturelle kompetencer styrket.

Siden 2015 er det blevet muligt at bruge eTwinning til at lave nationale projekter– og de interkulturelle kompetencer kan også styrkes i mødet med andre danske elever!

Fra de nordiske lande er der p.t. registreret mere end 15 000 lærere og pædagoger:

Sverige: 8315,  Finland: 5435,  Island: 1199, Norge: 1467, Danmark: 6224, Grønland: 2, Færøerne: 0

På eTwinning finder man Grønland og Færøerne under Danmark/ region.

Link til eTwinning portalen https://www.etwinning.net/en/pub/index.htm

Link til eTwinning på EMU.dk, hvor der er yderligere links og masser af gode råd og inspiration til projekter  http://www.emu.dk/tema/etwinning

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.455 andre er allerede tilmeldt