Sådan ser brugerfladen på den nye app Smag for fag ud.

Ny gratis læringsapp om smag

Forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet kommer med en ny lærings-app, hvor lærere kan finde undervisningsaktiviteter om smag til madkundskab, dansk, matematik og naturfagene.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Fag med smag" er navnet på den nye app, som er udviklet til lærere. Forsknings- og formidlingscentret Smag for livet forsker i, hvordan smag kan bruges til mere end at lave mad og spise den.

Adjunkt ved Center for Anvendt Skoleforskning, University College Lillebælt og forsker i Smag for Livet Liselotte Hedegaard fortæller, at ideen om at bruge smagen som indgang til læring på tværs af skolens fag udspringer af, at der er mange forskellige fagligheder i Smag for Livet. Her er pædagogik, antropologi og læring som sensorik, gastrofysik og madhåndværk repræsenteret.

I skolen kan smagen fungere som katalysator for elevernes læreprocesser, siger Liselotte Hedegaard i en pressemeddelelse.

"Når undervisningen tager udgangspunkt i smag, bliver eleverne aktive, sansende og arbejder eksperimenterende. Det åbner elevernes øjne for fagene på en helt ny måde, når man bruger smag i undervisningen og bygger på de æstetiske erfaringer, som eleverne får gennem smagen og sanserne", lyder det fra Liselotte Hedegaard.

Hvordan smager et æble?

 Afprøvede undervisningsmidler

App'en og undervisningsmaterialerne er udviklet af e-læringskonsulent Thomas Brahe i samarbejde med Smag for Livets forskere og undervisere.

"App'ens grundlæggende tilgang til undervisningen er, at det er læreren, der danner udgangspunktet for, hvordan undervisningen sættes i gang og struktureres. Derfor indeholder alle aktiviteter forslag og guides til både organisering af eleverne og oplæg til, hvordan dialoger med eleverne kan tage sig ud. Til hver aktivitet følger uddybende information, som kan gøre læreren klogere på emnerne. En række af aktiviteterne lægger desuden op til tværfagligt arbejde. Indholdet vil løbende blive udvidet med nye aktiviteter, og som bruger har du også mulighed for at give feedback og foreslå forbedringer", lyder det fra Thomas Brahe.

I foromtalen af den nye app står der, at den henvender sig til de fleste af folkeskolens fag, men at der naturligvis også er fokus på madkundskab. Det er meningen at appen med tiden udvides med materialer til læreruddannelsen, gymnasier, kokkeskoler og sundheds- og ernæringsuddannelsen.

Nordea-Fonden finansierer kæmpe smag- og madkundskabsprojekt 

Smag for Livet er støttet af Nordea-fonden. Undervisningsforløbene er afprøvet i praksis på udvalgte klasser som del af Smag for Livets forsknings- og formidlingsprojekter. Smag for fag kan hentes i App Store og Google Play fra marts 2017 og lanceres på Danmarks Læringsfestival d. 1.-2. marts i Bella Center. Smag for Livet holder til på stand 272.