Efteruddannelse
0   418

LL: Justeringer i fremdriftsreform hjælper ikke lærere

Lærerstuderende og undervisere tror ikke på, at justeringerne i fremdriftsreformen vil give forbedrede muligheder for professionsbachelorer til at læse videre på en kandidatuddannelse.

"Lærerstuderende, som ønsker at læse en kandidatuddannelse, bliver klemt mellem universiteternes krav og delvis egenbetaling på suppleringskurser. Det hæmmer lige og fri adgang til uddannelse for alle", sådan lyder det i en pressemeddelelse fra formanden for Lærerstuderendes Landskreds Christian Dalby og formanden for underviserne ved Professionshøjskoler og Erhvervsakademier i Dansk Magisterforening Hans Beksgaard.

Regeringen indgik i fredags en aftale om justering af fremdriftsreformen med Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Konservative.  Dermed genindfører man studerendes mulighed for at supplere op til 30 ECTS-point. Det er en fordel for lærere, som gerne vil fortsætte på en kandidatuddannelse, men mangler eksempelvis videnskabsteori.

Artiklen fortsætter under banneret

 

De studerende får mulighed for at supplere efter et betinget optag. 

"Men studerende fra professionshøjskoler risikerer stadig at ende i blindgyder. Både de studerende og underviserne frygter, at så længe taxameterlogikkerne hersker i uddannelsessystemet, vil universiteterne være mindre tilbøjelige til at satse på studerende fra professionshøjskoler. Når der er et begrænset antal studiepladser, hvorfor skulle de så reserveres til studerende, som endnu ikke er endeligt kvalificeret til optag?", lyder det fra Christian Dalby og Hans Beksgaard.

Seks justeringer i fremdriftsreformen:

1. Ophævelse af det centrale krav om tilmelding til fag og prøver (60 ECTS-point)

Det bliver ikke længere obligatorisk, at studerende skal tilmeldes fag og prøver svarende til et fuldt studieår. Studerende kan igen også få mulighed for at framelde sig eksaminer. Fremover kan institutionerne selv vælge, om der skal være regler for, hvor mange fag de studerende årligt skal tilmeldes.

2. Mulighed for studieaktivitetskrav
Universiteterne får mulighed for at fastlægge et studieaktivitetskrav på op til 45 ECTS-point per studieår på alle eller enkelte uddannelser.

3. Mulighed for løbende karaktergivende prøver og fremlæggelser
Universiteterne får mulighed for at beslutte, at studerende for eksempel skal aflevere skriftlige opgaver i løbet af undervisningen, og at bedømmelsen af disse kan indgå som en del af den samlede karakterfastsættelse sammen med den afsluttende prøveafholdelse i faget.

4. Forbedrede muligheder for studerende, der er iværksættere eller formænd i frivillige ungdomsorganisationer
Studerende, der også er iværksættere, får bedre mulighed for undtagelse for universiteternes eventuelle regler om tilmelding til fag, prøver eller studieaktivitet. Det samme gælder for studerende, der sideløbende med studiet er formænd for frivillige organisationer under Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

5. Faglig relevant merit ved studieskift
Aftalen præciserer, at eventuel merit fortsat altid skal vurderes af uddannelserne, og at merit skal være fagligt relevant.

6. Forbedrede muligheder for faglig supplering for ansøgere til kandidatuddannelser
Universiteterne får mulighed for at udbyde op til 30 ECTS faglig supplering til ansøgere til kandidatuddannelser, såfremt ansøgeren samtidigt opnår betinget optagelse til en kandidatuddannelse. Fremover finansieres suppleringen som før 2012 med deltidstaxameter fra staten og delvis deltagerbetaling.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Vind et weekendophold

Like Folkeskolen på Facebook og deltag i lodtrækningen om et weekendophold for to på et af de skønne Sinatur-hoteller med alt betalt!