"Hvor der tidligere var tradition for, at speciallærere var medlem af Danmarks Specialpædagogiske Forening, så tænker mange nye lærere, at den slags må arbejdsgiveren sørge for. Den nye hjemmeside skal gerne hjælpe os med at komme ud over rampen til potentielle abonnenter", siger redaktør Mette Friderichsen.

Specialpædagogisk tidsskrift opruster med fornyet hjemmeside

Tidsskriftet Specialpædagogik skal fortsat udkomme i en trykt udgave, men en opdateret version af hjemmesiden skal gøre det nemmere at købe elektroniske udgaver af hele numre og enkeltstående artikler. Hjemmesiden lanceres på den årlige medlemskonference i Danmarks Specialpædagogiske Forening til november.

Publiceret

Specialpædagogisk årskursus

I år afholder Danmarks Specialpædagogiske Forening sit årskursusonsdag den 4. og torsdag den 5. november under overskriften"Specialpædagogisk praksis - neuropsykologiske perspektiver". Detforegår i Vejle.

  • Hele den første dag sætter Micki Sonne Kaa Sunesen, leder afCenter for Medieret Læring og Inklusion med afdelinger i Aarhus ogPadborg, fokus på Mediated Learning Experience. Det er en tilgangtil læring, som er baseret på et kombineret neuropsykologisk ogspecialpædagogisk grundlag. Centerchefen undersøger netop nu i enph.d., i hvilken udstrækning lærere og pædagoger oplever, atmetoden understøtter arbejdet med inklusion.
  • Om aftenen er der generalforsamling i DanmarksSpecialpædagogiske Forening, og efter middagen holdes der blå timemed faglig og fagpolitisk snak.
  • Anden dagen byder på to oplæg. Om formiddagen fortællerafdelingsleder Camilla Obel Juul Hansen fra Rødovre KommunaleUngdomsskole om diamantforløbet, som er et undervisningsforløb ihåndtering af vrede. Det er udviklet i tæt samarbejde med unge ogudbydes som en del af indsatsen med inklusion på alle folkeskoler iRødovre. I alt er 150 professionelle fra hele landet uddannet tildiamantforløbsledere.
  • Eftermiddagen er helliget Jens Wilbrandt, som fortæller omfunktionsudfordringer og pædagogske udfordringer hos elever medneurokognitive udviklingsforstyrrelser og også præsenterer enpraktisk specialpædagogisk værktøjskasse. Jens Wilbrandt erpsykolog inden for det specialpædagogiske skoleområde og drivervirksomheden Specialkonsulenten.

Se det fulde program inklusiv praktiske oplysninger via linkettil højre for artiklen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tidsskriftets nuværende hjemmeside blev udviklet i slutningen af 1990'erne, og det er en langsommelig affære at bestille tidligere udgivelser af tidsskriftet, fordi der først skal tilgå en mail til redaktionen, som så sender den trykte udgave med posten "hurtigst muligt".

Når tidsskriftet går i luften med en ny hjemmeside til efteråret, bliver det med en webshop med pdf-filer af både hele numre og enkeltartikler, som vil være kategoriseret efter emner som inklusion, diagnoser og talesproglige vanskeligheder. Man vil også kunne søge på både artikeltitler og forfattere.

"Jeg har længe været flov over vores hjemmeside, for den er trist at se på, men det har taget tid at få blandt andet betalingsmodulet på plads", siger ansvarshavende redaktør Mette Friderichsen, der også blogger om specialpædagogik på folkeskolen.dk.

Det bliver gratis for abonnenter at downloade fra hjemmesiden, mens for eksempel studerende, specialskoler og pædagogiske psykologiske rådgivninger skal betale i omegnen af 80 kroner for et helt nummer og 30 kroner for enkeltstående artikler.

Mange abonnenter kan lide at sidde med tidsskriftet i hænderne

Tidsskriftet skriver om specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand for småbørn, elever og voksne og udgives af Danmarks Specialpædagogiske Forening og DLF. Medlemmer af DLF, der underviser på institutioner for specialundervisning for voksne, får automatisk bladet, mens andre skal abonnere på det.

Ved årsskiftet 2011-2012 havde tidsskriftet 3.000 abonnenter. Det er siden faldet til 1.700, men trods næsten en halvering og lanceringen af en ny hjemmeside bliver tidsskriftet ved at udkomme på papir.

"Mange abonnenter kan lide at sidde med tidsskriftet i hænderne, fordi det giver dem mulighed for at fordybe sig i artiklerne. De kan både understrege og lægge bladet fra sig og tage det frem igen", siger Mette Friderichsen.

Annoncer med relevante budskaber

Ikke desto mindre er der kommet større fokus på økonomien bag tidsskriftet. Derfor indeholder både blad og hjemmeside fremover annoncer.

Frygtede at have arvet vreden

"Som redaktør har jeg hovedsageligt beskæftiget mig med det redaktionelle indhold, men jeg har lært også at tænke på den økonomiske drift. Det er et ønske fra bestyrelsen, at vi skal have annoncer, dels for at styrke økonomien, men også fordi der kan være relevante budskaber i annoncer om for eksempel kuglepuder og specialpædagogiske spil. Men det kræver, at vi er mere opsøgende blandt forlag og virksomheder, som sælger materialer, der er relevante for vores læsere", siger Mette Friderichsen.

Hjemmesiden skal også promovere tidsskriftet

Artiklerne i Specialpædagogik skrives af såvel forskere som praktikere. I det nye nummer, som udkommer på fredag, skriver professor Susan Tetler og lektor Lotte Hedegaard-Sørensen, begge fra Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet, for eksempel om kvalitetsudvikling af specialskolernes undervisning, mens pensioneret hørekonsulent Birgitte Franck har et indlæg under overskriften "Tanker og følelser omkring børn med høretab".

Kursus i vredeshåndtering til alle skoler

"Ud over webshoppen skal hjemmesiden promovere tidsskriftet. Vi har et solidt brand, og kendte specialpædagogiske forskere som for eksempel Niels Egelund, Susan Tetler og Frans Ørsted Andersen har trådt deres barnesko hos os. Men hvor der tidligere var tradition for, at speciallærere var medlem af en fagfaglig forening som Danmarks Specialpædagogiske Forening, så tænker mange nye lærere, at den slags må arbejdsgiveren sørge for. Den nye hjemmeside skal gerne hjælpe os med at komme ud over rampen til potentielle abonnenter", siger redaktøren.

Hjemmesiden bliver lanceret på årskursus i november

Hjemmesiden går i luften i slutningen af august eller i begyndelsen af september, men Mette Friderichsen vil sikre sig mod eventuelle børnesygdomme, inden hun for alvor lancerer den. Derfor venter hun med at præsentere den til på årskurset i Danmarks Specialpædagogiske Forening i Vejle den 4. og 5. november.