Flere kommuner, blandt andet Herning og Aalborg har startlærerordninger, som skal sikre nyuddannede lærere en god start på jobbet som underviser.

Tag godt imod de nye lærere - det er der penge i

Skolesammenlægninger i mange kommuner medfører, at nye lærerkolleger ofte har erfaring som undervisere. Men skolerne må ikke glemme at tage hånd om de nyuddannede lærerkolleger. Det kan nemlig betale sig både på et personligt og i særdeleshed på et økonomisk plan.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når skolerne starter op efter sommerferien i denne uge, bydes der ikke kun velkommen til et nyt kuld elever. Flere steder er skolestarten også ensbetydende med, at lærerværelset bliver befolket med nye kolleger.

Alle nye lærere i Aalborg får hjælp til at komme i gang

Erfarne lærere hjælper de nye i Herning En af de kommuner, som gør en indsats for de nyuddannede lærere, er Herning Kommune. Her har nye lærere gennem overenskomsten ret til et mentorforløb, når de bliver ansat på en af kommunens folkeskoler.

Selvom blandt andet skolesammenlægninger har medført, at der ikke er blevet ansat ret mange nye lærere i kommunen i år, betyder det ikke, at mentorordningen er lagt i glemmebogen.

"Vi oplever, at folk er meget glade for ordningen, så vi beholder den naturligvis. Selvom der i år ikke er blevet ansat mange nyuddannede, har vi lige haft en række lærere i alderen 50+ på efteruddannelse, så de fremover kan varetage rollen som mentor. Det er vigtigt, at der bliver taget godt hånd om de nye lærere", siger Britta Andersen, pædagogisk leder i Herning Kommune.

Mentoren er en erfaren lærer, som lader den nyuddannede overvære for eksempel undervisning og forældresamtaler og deler sine refleksioner omkring situationerne. Der er desuden opfølgningssamtaler i løbet af det første år for at sikre, at den nyuddannede er faldet godt på plads.

Folkeskolelærere gør lærerstuderende dygtigere

En glad lærer kan spare skoler for over 200.000 kroner Lærerstuderende efterlyser i høj grad mere sammenhæng mellem teori og praksis på læreruddannelserne, og 'praktisk chok' er et udbredt udtryk blandt nyligt uddannede lærere rundt om på skolerne.

Mere praksis mindsker frafald på læreruddannelsen

Samtidig viser en række undersøgelser fra blandt andet OECD og AKF, at det giver mindre kvalitet i undervisningen, hvis uddannede lærere ikke får en god introduktion til lærergerningen og støttes de første år.

Ifølge regneeksempler fra KL og FTF kan det desuden koste langt over 200.000 kroner, hvis nyuddannede lærere som følge af en dårlig start på lærertilværelsen ender med at forlade faget. Beløbet dækker blandt andet over udgifter til annoncering og ansættelsesprocedurer samt eventuelle udgifter til vikartimer ved en sygemelding.

Initiativer for at give nyansatte lærere en god 'indkøringsproces' kan altså betale sig både på et menneskeligt og økonomisk plan.