Chromebooksagen

Senest 1. juli kommer regeringen med en udmelding i sagen, lyder det fra ligestillings- og digitaliseringsministeren.

Skal en lovændring redde elevernes Chromebooks? Minister lover svar senest i sommerferien

Nu er der en dato for, hvornår regeringen senest er klar med en meget ventet udmelding om elevernes Chromebooks. Men den dato ligger alt for sent i forhold til skolernes planlægning, siger skoleledernes formand.

Publiceret Senest opdateret

Chromebooks eller ej?

Det er spørgsmålet, som kommuner, skoler og lærere rigtigt gerne vil have svar på hurtigst muligt. For skolerne er gået i gang med planlægningen af næste skoleår, og der er meget stor forskel på, om eleverne fortsat må have deres Chromebooks med i tasken eller ej. 

Datatilsynet har afgjort, at 53 kommunerne lige nu ikke har hjemmel i folkeskoleloven til at bruge Googles Workspace, og at det skal bringes i orden senest 1. august.

Ifølge Datatilsynet er der tre mulige løsninger, som vil gøre, at eleverne fortsat kan bruge Chromebooks.

Den ene er, at Google udvikler en teknisk løsning, der gør det muligt for skoler og kommuner at fravælge, at dataene indsamles. En anden er, at Google forpligter sig til ikke at bruge disse data. En tredje løsning er, at Folketinget gør det lovligt at overføre skolebørns data til virksomheder for, at de kan forbedre deres produkter.

KL stemmer for den sidste løsning og har flere gange skubbet til de relevante ministre og opfordret til politisk handling.

Minister lover svar senest 1. juli

I Folketinget er der også fokus på sagen. Senest har Dina Raabjerg fra Det Konservative Folkeparti stillet spørgsmål til digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V).

”Vil ministeren garantere, at der kommer en snarlig løsning på Chromebook-sagen således, at de berørte kommuner og skoler kan forberede prøver og nyt skoleår i forventning om at kunne bruge digitale redskaber?”

I torsdags kom svaret så - og her peger hun på en konkret dato for, hvornår regeringen senest vil komme med en udmelding. 

”Regeringen har stor forståelse for, at kommunerne står i en vanskelig situation. Regeringen er meget opmærksom på, at sagen skal håndteres så hurtigt som muligt. Derfor har regeringen igangsat et arbejde med at finde løsninger – både på den konkrete problemstilling vedr. Chromebook-sagen og på den bredere problemstilling, som sagen giver anledning til". 

"Regeringen vil snarest muligt inden 1. juli vende tilbage i forhold til sagen”, lyder svaret fra Marie Bjerre.

Hjortdal: Politikerne er alt for sent ude

Det svar er slet ikke godt nok, mener formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal.

”Politikerne har ingen forståelse for, hvad der sker i skolen. 1. juli er eleverne sendt på sommerferie. Vi kan intet gøre i juli måned. Desuden er en måned slet ikke nok til alt det, der skal ske, hvis eleverne ikke kan bruge Chromebooks efter sommerferien. Politikerne er alt for sent ude. Det kan slet ikke lade sig gøre”, siger Claus Hjortdal.

Han fortæller, at mange skoleledere er meget frustrerede over, at der endnu ikke er en løsning på problemet med persondata og brugen af Chromebooks.

”Mange er vrede og irriterede. Vi har nogle politikere, der meget hurtigt kunne finde en halv milliard til digitalisering af alle lærebøger. KL og regeringen fik indført læringsplatforme, som alle skulle bruge, og så skulle eleverne have computere og i nogle kommuner blev det Chromebooks. Der skal komme løsninger på det her”, siger Claus Hjortdal.