Debat

Løn til læsevejledere, tak

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Flere undersøgelser viser, at læsevejledere er med til at løfte læseniveauet på skolerne. Læsevejledere bliver betegnet som resursepersoner. Mange ønsker, at det danske niveau i læsning højnes, men på et område halter det. Læsevejlederuddannelsen er ikke en fuld diplomuddannelse og giver derfor ikke noget ekstra i løn.

I Tønder Lærerkreds er der forhandlet et tillæg på op til 8.000 kroner per distrikt per år på plads. Dette tillæg skal opveje det undervisningstillæg, som læsevejlederne mister, når de bruger noget af deres arbejdstid på vejledning i stedet for undervisning. Umiddelbart synes det jo logisk, at ingen skal gå ned i løn for at få lov til at være en resurseperson med ekstra kvalifikationer. Virkeligheden ser dog flere steder anderledes ud. Nogle læsevejledere er faktisk gået ned i løn. Er det takken for at tage en ekstra uddannelse? Husk på at der i nogle distrikter er flere læsevejledere, der skal deles om tillægget på 8.000 kroner.

For mig synes det umiddelbart ulogisk, at der fra mange instanser råbes på ekstra resurser med en faglig viden omkring læsning, men når det så kommer til lønnen, er der tavshed. Så Anders Bondo Christensen, det må da være et punkt, der kan komme med i de kommende forhandlinger. Det kan da ikke passe, at der ikke kan gives en kvalificeret løn til læsevejledere. Det kunne måske endda få flere til at uddanne sig til læsevejledere og dermed give et løft til læsningen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Svar

Dit indlæg viser meget godt de problemer, der opstår ved at indføre et individuelt lønsystem på en arbejdsplads, hvor det er et kollektivt ansvar at løse opgaven. Er læsevejlederens arbejde vigtigere end klasselærerens arbejde eller dansklærerens arbejde? Det er jo et umuligt spørgsmål at svare på.

Skal en lærer, der har fået stillet et uddannelsestilbud til rådighed, have højere løn end en lærer, der ikke har? Ja, det vil der nok være delte meninger om. Mange lærerkredse har forsøgt at kompensere for tab af undervisningstillæg for lærere, der varetager andre funktioner. Med den nye arbejdstidsaftale er der endvidere i mange kommuner aftalt et fælles tillæg, der erstatter de arbejdstidsbestemte tillæg. Disse forhandlinger kan kun foregå lokalt.

Jeg mener bestemt, at læsevejlederne skal have en ordentlig løn ligesom alle andre lærere, der alle varetager vigtige funktioner for, at eleverne bliver så dygtige som muligt.