Fri læsning 2

Den første læsning

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her er fireogtyve frilæsningsbøger til elever i 2. klasse. De knytter sig til læsebogen "Den første læsning 2". I denne bog er der otte hovedfortællinger. Frilæsningsbøgerne er skrevet i tilknytning til disse fortællinger med tre bøger per tema. Personer, emner, scenerier og ordforråd bygger på kendt stof fra læsebogen. Også layout og illustrationer betoner denne sammenhæng. Et farvet mønster i kanten af papiret i læsebog og i frilæsningsbøger markerer de samhørende fortællinger. Bøgerne kan læses uden kendskab til læsebogen, men i enkelte af fortællingerne er det absolut en fordel.

De fleste af historierne tager udgangspunkt i børnenes hverdag, men også historiske og mere eventyrlige fortællinger findes i samlingen.

Venskab tages op i: "Ida og Olga løber væk", "Den nye pige", "Ida og Emil på højskole", "Spejdertur til Italien" og "På tur med skoleskibet". Sport er emnet i bøgerne: "Karate eller fodbold", "OL i skøjteløb" og "Emil tjener penge". I sidstnævnte bog arbejder Emil for at tjene penge til en rejse til Århus med FCK-fans. I "Kims pirater" står Emil og Jonas for underholdningen ved Kims treårsfødselsdag. Ridderromantik er emnet for "Kampen om Rosa", "Rosa og uhyret" samt "Rosalille". Det mystiske og uhyggelige er temaet i "Oles mystiske hus", "En tur i skoven" og "Oles tidsmaskine". Det Vilde Vesten er baggrunden for fortællingerne "Gunners bar", "Gunner i Isby" og "Ida og Emil i Texas".

En abe og en kakadue, der kan rime, er børnenes kæledyr. De og andre dyr optræder i fortællingerne "Jonas og skildpadden", "Hugo på dyrskue" og "Nini til dyrlæge". Ensomhed og det at være anderledes er temaet i fortællingen "Hvem er Mario?" En morsom parodi på tv's boligprogrammer gives i fortællingen "Stjernehuset".

Illustrationerne er i farver, og de er festlige og meddigtende.

Alt i alt er det en række gode, spændende og morsomme fortællinger fortalt i et forholdsvis let sprog. De anbefales til frilæsning fra 2. klasse og til specialundervisning.