Gruppeprøve
0   354

Endelig dødsdom over gruppeeksamen

Trods 42682 protestunderskrifter alene fra skoleelever og protester fra blandt andre Lærerstuderendes Landskreds, DLF og seminarielærere, har regeringen i dag afsagt den endelige dødsdom over gruppeprøver og gruppeeksaminer i Danmark.

"Vi afskaffer gruppeprøver, men vi gør det med omtanke. Regeringen lægger vægt på, at eksamensbeviset tilhører den enkelte og derfor også skal afspejle den enkeltes viden og kompetence. Individuelle prøver skal derfor være den absolutte hovedregel i fremtiden. Vi gør det, fordi vi vil vide, hvad den enkelte kan. Og det finder man altså bedst ud af ved at eksaminere enkeltvis", siger undervisningsminister Bertel Haarder i en pressemeddelelse.

Man kan fortsat blive eksamineret i for eksempel en rapport, som er skrevet af en gruppe studerende i fællesskab. Men så skal det fremgå af rapporten, hvem der har skrevet hvilke dele af rapporten, og eksaminationen skal foregå individuelt.

"Vi har ønsket at sikre, at det er muligt for studerende at arbejde på en måde, der minder meget om, hvordan det sker på arbejdsmarkedet. Nemlig ved på den ene side at arbejde sammen med andre, for eksempel gennem projektarbejde og fælles eksamensforberedelse. Og på den anden side ved individuelle præstationer, hvor ansvaret er den enkeltes, som det er kendetegnende ved en ægte eksamen", siger videnskabsminister Helge Sander.

Der vil blive gjort enkelte undtagelser fra reglen - ministrene henviser til, at der specielt er behov for at bedømme den enkeltes præstation i sammenhæng med andre i uddannelserne til procesoperatør og industritekniker - og så ved eksaminer i korsang og drama.

Artiklen fortsætter under banneret

Alle ministerier, der har uddannelser under sig, skal nu gennemgå deres prøveregler, og senest i 2007 er det slut med gruppeprøver fra folkeskolen og hele vejen op gennem uddannelsessystemet.

Det fremgik allerede af regeringsgrundlaget fra februar, at gruppeprøverne skulle afskaffes. Det fik organisationen Danske Skoleelever til at oprette en protesthjemmeside, hvor de første 25.000 elever fra hele landet skrev under i løbet af fire dage. Afskaffelsen af gruppeeksamen vil også medføre en betydelig økonomisk byrde for uddannelsessystemet. Som beskrevet iFolkeskoleni sidste uge, vil individuel eksamination betyde, at lærer- og censortiden til afholdelse af eksamen kommer til at udgøre en femtedel af det samlede lærertimetal på seminarierne.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
261 andre er allerede tilmeldt