Skolerådet/Rådet for Børns Læring
16   14

Rosenkrantz-Theil har udpeget skolens nye 'vismænd'

Det bliver den afgående direktør for Dansk Magisterforening, økonomen Else Sommer, der afløser Charlotte Rønhof som øverste formand for Rådet for Børns Læring.

Det var Bertel Haarder, der som undervisningsminister i 2008 lod sig inspirere af Det Økonomiske Råd og dets formandskab, de såkaldte vismænd, til at etablere Skolerådet med interessenter fra skoleverdenen og beskikke et formandskab, der skulle være uafhængige rådgivere for undervisningsministeren. Siden skiftede rådet navn til Rådet for Børns Læring, og i dag beskæftiger det sig, ligesom Børne- og Undervisningsministeriet, også med daginstitutionsområdet.

Lige før sommerferien udløb beskikkelsen for det formandskab, tidligere undervisningsminister Merete Riisager udpegede, med den tidligere direktør i Dansk Industri Charlotte Rønhof i spidsen. I et afskedsinterview til Folkeskolen fortalte hun, at formandskabet kun havde haft ét møde med ministeren på tre år. 

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi har jo hjemmel i folkeskoleloven, men hvis ministeren end ikke vil lytte til os, så synes jeg, at hun skal gå til Folketinget og foreslå en nedlæggelse af rådet. Det koster omkring 2,6 millioner kroner årligt at drivet rådet, men hvis man ikke bruger det, skulle man hellere give de penge til at hjælpe nogle af de børn, som har det rigtig svært", sagde hun.

Men nu har børne- og undervisningsministeren altså udpeget det nye formandskab af Rådet for Børns Læring med Else Sommer i spidsen. Formandskabet består af praktikere og ledere fra kommuner og folkeskoler samt forskere, og de skal i de næste tre år rådgive ministeren på dagtilbuds- og skoleområdet:

  • Else Sommer, (formand), adm. direktør, Dansk Magisterforening 
  • Mads Meier Jæger, professor, Sociologisk Institut, KU
  • Jens-Peter Thomsen, seniorforsker, ph.d., Vive
  • Marco Damgaard, skoleleder, Tingbjerg og kommunalbestyrelsesmedlem for Socialdemokratiet i Herlev Kommune 
  • Nanna Lohmann, Skole- og Uddannelseschef, Svendborg Kommune
  • Helle Bjerg, skoleleder, ph.d., Skolen på Grundtvigsvej, Frederiksberg
  • Anette Lykke, distriktsleder, Ballerup kommune

Pernille Rosenkrantz-Theil udpegede sidste år Else Sommer som formand for Danmarks Evalueringsinstitut, og dertil kan hun altså nu lægge titlen som formand for Rådet for Børns Læring. Else Sommer meddelte for nylig, at hun til januar stopper som direktør i Dansk Magisterforening. 

"Jeg har gennem længere tid haft et ønske om, at mit arbejdslivs sidste stop skulle være en periode som selvstændig rådgiver og bestyrelsesmedlem", sagde hun ved den lejlighed.

"Alt for mange kommer ikke godt videre"

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil glæder sig over det nye formandskab.

"Det er et formandskab, der har solid indsigt i børn og unges vej igennem dagtilbuds- og skolesystemet, og de besidder en særlig viden om de børn og unge, vi ikke formår at hjælpe i tilstrækkelig grad. Jeg ser frem til samarbejdet," siger hun i en pressemeddelelse.

Den nye rådsformand Else Sommer fremhæver, at alle børn skal trives og have mulighed for at lære og udvikle sig - uanset deres forudsætninger.

"Men desværre lykkes vi ikke med at realisere den ambition. Alt for mange børn får ikke det nødvendige rygstød op gennem dagtilbud og skole, og alt for mange kommer ikke godt videre efter folkeskolen. Det er nogle af de temaer, jeg ønsker at tage op i Rådet for Børns Læring, og jeg ser frem til at komme i gang med arbejdet sammen med det øvrige formandskab, som er et stærkt hold af forskere og ledere fra praksis", siger Else Sommer. 

Ud over formandskabet består Rådet for Børns Læring af medlemmer fra interesseorganisationer på dagtilbuds- og grundskoleområdet, der er udpeget af de indstillingsberettigede organisationer. Danmarks Lærerforening er repræsenteret ved formand for Undervisningsudvalget og medlem af forretningsudvalget Regitze Flannov.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ