Debat Leder Læreruddannelsen
2   12

Genbrug er guld – også i læreruddannelsen

Ser man efter, er der to årsager til, at læreruddannelsen konstant er til diskussion. Dels har den stor politisk bevågenhed - ethvert samfundsproblem kan løses med et nyt fag i læreruddannelsen. Dels har læreruddannelsen en iboende dualitet - mellem håndværk og akademisering, praksis og teori, virkelighed og idealer.

Lærerfaget er et håndværk. Som Mads Hermansen og Ole Gade siger på side 32, er det lettere at lære at svømme i vand end på land. De studerende skal lære at få 28 børn med virkelige skrammer, æggemadder og hormoner til at fungere - og samtidig lære noget.

På det seneste er diskussionen igen blusset op. En gruppe vil skabe en ny, fri uddannelse, og Radikale Venstre og oppositionen støtter. Man kan undre sig over, at politikere, der var enige om at binde i centrale bånd og hæmme progressionen med modulisering, nu foreslår en ny, fri uddannelse. Overfor står idealerne, som studerende selv giver som årsag til at vælge faget. De skal lære at give eleverne kompetencer og skabe dannede borgere. Det kræver et akademisk blik, forståelse af pædagogiske og didaktiske teorier og evne til at reflektere over egen praksis.

DLF og LL har reageret med at foreslå at frisætte den nuværende uddannelse - også fra professionshøjskolerne.

Artiklen fortsætter under banneret

Den er skam allerede fuld af dannelse med frivillig fællessang og debat, forsikrer professionshøjskolerne.

Tilbage står vi så med en udviklingsgruppe nedsat af ministeren som erstatning for den forrige regerings gruppe, som arbejdede med en femårig læreruddannelse. Den nye gruppe skal se på mere praktik og flere frihedsgrader, men helst uden flere penge.

Måske skulle man erkende, at ambitionerne er for høje til kun fire års uddannelse, og lade være med at genopfinde uddannelsen hver gang. Fokus må være at klæde lærere på til at fungere i skolen og opfylde formålsparagraffen. Det kræver balance mellem de to dualiteter. Der findes for eksempel en læreruddannelse i Finland, forsøg med universitetsskoler og gode erfaringer fra tidligere tiders forsøgsskoler, der kan genbruges. Og er det ikke netop tidens slogan: Genbrug er guld.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
468 andre er allerede tilmeldt