Historie
2   2

Herregårde fortæller glemt del af danmarkshistorien

Et museum lægger med nyt gratis undervisningsmateriale op til, at du kan besøge den lokale herregård og med den som omdrejningspunkt undervise i historien helt fra reformationen til 1900-tallet.

"Herregårdene er på sin vis en glemt del af Danmarkshistorien. Man skal ikke mere end 100 år tilbage, så var herregårdene nogle af de største arbejdspladser på landet".

Sådan lyder det fra museumsformidler ved Danmarks Herregårdsmuseum Anders Sinding. Museet står bag et nyt gratis undervisningsmateriale - Jagten på fortiden - om danske herregårdes historie.

"Men når man underviser om arbejderhistorie, handler det ofte om arbejderne i byerne i forbindelse med industrialiseringen. Man glemmer ofte dem på landet. Og man glemmer, at herregårdene har været kæmpestore magtinstutioner helt tilbage fra middelalderen til for 100 år siden", fortæller Anders Sinding.

Retter sig mod melletrinnet

Artiklen fortsætter under banneret

Undervisningsmaterialet retter sig mod mellemtrinnet og er bygget op om tre film af cirka et kvarters varighed. I dem er karaktererne Freja og Albert på rejse gennem tre perioder af herregårdenes historie: Adelsvælde, enevælde og moderne tider.

"De tilhørende opgaver handler blandt andet om menneskets brug af natur og arkitekturen i renæssancen, det adelige rangsystem, skudsmålsbøger og herregårdenes tjenestefolk", opremser Anders Sinding.

"Både dem, der boede på herregårdene, og dem der arbejdede der, udgjorde rygraden af Danmark fra reformationen og helt frem til 1900-tallet. Man kan i virkeligheden kortlægge 500 års samfundsudvikling med herregårdene som omdrejningspunkt".

Tag på besøg på den lokale herregård

Desuden indeholder materialet en guide til at tage op opdagelse omkring sin lokale herregård. Dem er der i dag cirka 730 af spredt ud over hele landet.

"Så det er både Danmarkshistorie, men altså også lokalhistorie", siger Anders Sinding.

"Nogle af dem er privatejede, og der ser de helst ikke, at man kommer ind på selve matriklen. Men de fleste har tilhørende skovområder eller stisystemer, man kan udforske. Vil man være helt sikker, kan man passende ringe på forhånd".

Ud over historie og samfundsfag er der mulighed for at bruge materialet i billedkunst, dansk og kulturfagene i tværfaglige forløb.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.392 andre er allerede tilmeldt