Der er i dag cirka 730 herregårde i Danmark spredt ud over hele landet

Herregårde fortæller glemt del af danmarkshistorien

Et museum lægger med nyt gratis undervisningsmateriale op til, at du kan besøge den lokale herregård og med den som omdrejningspunkt undervise i historien helt fra reformationen til 1900-tallet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Herregårdene er på sin vis en glemt del af Danmarkshistorien. Man skal ikke mere end 100 år tilbage, så var herregårdene nogle af de største arbejdspladser på landet".

Sådan lyder det fra museumsformidler ved Danmarks Herregårdsmuseum Anders Sinding. Museet står bag et nyt gratis undervisningsmateriale - Jagten på fortiden - om danske herregårdes historie.

Historiske miljøer motiverer elever med ADHD og autisme

"Men når man underviser om arbejderhistorie, handler det ofte om arbejderne i byerne i forbindelse med industrialiseringen. Man glemmer ofte dem på landet. Og man glemmer, at herregårdene har været kæmpestore magtinstutioner helt tilbage fra middelalderen til for 100 år siden", fortæller Anders Sinding.

Retter sig mod melletrinnet

Undervisningsmaterialet retter sig mod mellemtrinnet og er bygget op om tre film af cirka et kvarters varighed. I dem er karaktererne Freja og Albert på rejse gennem tre perioder af herregårdenes historie: Adelsvælde, enevælde og moderne tider.

"De tilhørende opgaver handler blandt andet om menneskets brug af natur og arkitekturen i renæssancen, det adelige rangsystem, skudsmålsbøger og herregårdenes tjenestefolk", opremser Anders Sinding.

Rollespil gør religionsstrid lyslevende

"Både dem, der boede på herregårdene, og dem der arbejdede der, udgjorde rygraden af Danmark fra reformationen og helt frem til 1900-tallet. Man kan i virkeligheden kortlægge 500 års samfundsudvikling med herregårdene som omdrejningspunkt".

Tag på besøg på den lokale herregård

Desuden indeholder materialet en guide til at tage op opdagelse omkring sin lokale herregård. Dem er der i dag cirka 730 af spredt ud over hele landet.

"Så det er både Danmarkshistorie, men altså også lokalhistorie", siger Anders Sinding.

"Nogle af dem er privatejede, og der ser de helst ikke, at man kommer ind på selve matriklen. Men de fleste har tilhørende skovområder eller stisystemer, man kan udforske. Vil man være helt sikker, kan man passende ringe på forhånd".

Ud over historie og samfundsfag er der mulighed for at bruge materialet i billedkunst, dansk og kulturfagene i tværfaglige forløb.