Indskoling
1   7

Sådan hjælper du eleverne igang med piktogram-adgangskode til Unilogin

Lad eleverne øve sig, eller få de ældste elever til at hjælpe de yngste. Siden 18. februar har 20.000 elever i indskolingen fået en ny piktogram- adgangskode til Unilogin. Få et par gode råd til, hvordan du hjælper eleverne i gang.

Kop, hest, is, bil. Sådan kan en elev i børnehaveklassens adgangskode til det nye Unilogin se ud.

18. februar lancerede Styrelsen for It- og læring et nyt unilogin. Det skete for at stramme op på sikkerheden, efter at flere kodeord og brugernavne blev misbrugt, da elever opdagede, at der var sendt bombetrusler fra deres Aula-profiler.

20.000 elever i indskolingen er begyndt at bruge piktogrammerne og endnu er der ikke opstået problemer, lyder det fra kontorchef i Styrelsen for It og Læring (Stil) Klaus Østergård Jensen. Målet er at komme væk fra, at lærerne har en liste med elevernes adgangskoder. Eleverne skal helt fra skolestart vænnes til, at adgangskoder er personlige, og at man skal huske dem.

"Vi vil gerne have digital dannelse med i udrulningen af det nye. En adgangskode skal være let at huske, men svar at gætte. Det er de principper, man i virkeligheden skal bruge gennem hele livet", siger Klaus Østergaard Jensen.

Artiklen fortsætter under banneret

Ændringen sker gradvist efterhånden som eleverne logger ind med unilogin og får tilbudt nye adgangskoder. Hvis en elev glemmer sit nye kodeord, kan læreren fra sin bruger nulstille elevens password, hvorefter eleven få et nyt. Men læreren kommer ikke til at kende hverken det gamle eller nye kodeord. Piktogram-koden er udviklet så selv de mindste i skolen kan være med.

"Brugertest har vist, at selv børn i børnehaveklassen kan huske sådan en adgangskode", siger Klaus Jørgensen.

Nye koder til Unilogin

 

  • 0. til 3. klasseselever får en adgangskode bestående af fire billeder. Eleverne kan ikke selv bestemme koden, men både lærere og forældre kan nulstille koden, hvis eleven har glemt den.
  • 4. til 6. klasseselever får en adgangskode bestående af et sammensat ord. Eleverne kan selv ændre koden til noget andet.
  • 7. klasse og ældre elever får en adgangskode med både ord og tal, som de selv kan ændre. Koden skal indeholde et stort bogstav samt tal. De ældste elever bliver bedt om at ændre koden en gang om året.

Kilde: Styrelsen for IT og Læring

 

Børnehaveklasseleder: Små børn er gode til tal-koder

Formand for Børnehaveklasselederforeningen Pia Jessen er ikke enig. Hun mener ikke, at det bliver lettere for børnehaveklasseeleverne at huske piktogrammer frem for tal. Mange elever er vant til at logge ind på eksempelvis en iPad med en talkode, allerede inden, de begynder i skole.

"Børn i dag er vant til at huske tal. Jeg tror, de får ligeså svært ved at huske rækkefølgen af piktogrammerne, som det gør for dem at huske tal", siger Pia Jessen.

Folkeskolen.dk har været i kontakt med flere børnehaveklasseledere, som endnu ikke er kommet i gang med de nye adgangskoder. Pia Jessen er en af dem. Hun fortæller, at de på hendes skole har valgt at sætte nyt Unilogin lidt på pause, da skolen har opdaget, at kan opstå problemer med andre af skolens systemer.

"Det var meningen, at det var forældrene, der sammen med deres børn skulle ændre elevernes Unilogin. Men lige nu har vi erfaret, at det giver problemer at ændre unilogin. Det kan betyde, at der ikke er adgang til nogle at de "adgange", som skolen har", fortæller Pia Jessen.

Skolen har skrevet til forældrene og bedt dem om ikke at ændre adgangskoden, før skolen har en plan.

"Umiddelbart tænker vi, at vi en dag bruger de store elever til at hjælpe de små med at skifte. Så må vi bede dem tegne piktogrammerne, så de kan huske deres nye login. Så skal det nok gå", siger Pia Jessen.

Skriv ikke elevernes koder ned

Den plan synes Klaus Østergaard Jensen lyder rigtig god.

"Der er ikke noget adgangskodepoliti. Brugertest viser, at de godt kan huske det. Men man bør sætte tid af til at øve den et par gange. Det er en god ide at finde en vilkårlig adgang, og så lade eleverne logge ind flere gange. På den måde øver de sig og lærer det hurtigt".

Han synes, det er en dårlig idé, hvis eleverne skal tegne piktogrammerne og klistre dem på bordet, eller opbevare dem i penalhuset i en øveperiode.

"Det synes jeg er en dårlig idé. Det er lige præcis det, vi gerne vil ud over".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.826 andre er allerede tilmeldt

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
461 andre er allerede tilmeldt