Sådan kommer den nye login-side til at se ud for henholdsvis de yngste elever (til venstre) og de ældre elever samt personale (til højre).

Nyt Uni-login fra på tirsdag: Nu skal selv de små elever selv huske deres kode

Det vil give udfordringer i hverdagen, når selv de yngste elever fremover selv skal huske deres Uni-login. Det vurderer en PLC-lærer, der på daglig basis må finde indskolingselevernes koder, når de skal låne en bog med hjem.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På tirsdag den 18. februar skal elever og lærere på alle landets folkeskoler tage et nyt Uni-login i brug. Systemet er sat i søen for at øge datasikkerheden - og så for at "give eleverne gode vaner senere i livet, når det kommer til omgang med adgangskoder", har Klaus Østergård Jensen, centerchef i Styrelsen for It og Læring (Stil) sagt folkeskolen.dk.

Nyt Uni-login: Lærerne skal ikke længere have elevernes kode 

Fremover må lærerne ikke længere have lister med elevernes adgangskoder. I stedet skal eleverne selv holde styr på deres login-informationer - uanset alder.

Kim Stamer Harder er PLC-lærer på Bækkegårdsskolen i Ølstykke, og han hjælper dagligt de yngste elever med deres Uni-login, når de skal låne bøger på skolebiblioteket/PLC.                                                                             

"Vi er vant til, at det er svært for eleverne at huske deres koder - af gode grunde. Det er hver eneste gang, man har 0.- og 1.-klasser. I 2. klasse kører det som regel. Derfor har vi haft lister over koderne, så vi kunne støtte dem i det. Som jeg ser det, rummer systemet ikke mulighed for, at vi kan gøre det fremover", siger han til folkeskolen.dk.

Forventer spildtid

Der kommer til at gælde forskellige vilkår for koderne afhængig af, hvilket klassetrin eleven går på.

Indskolingseleverne skal selv vælge adgangskoder, der umiddelbart er lettere at huske end de ældste elevers. De små skal huske fire piktogrammer - mens udskolingseleverne skal sammensætte en kode af store og små bogstaver samt tal. Desuden skal de ældste elever - og lærerne - ændre deres adgangskode minimum en gang årligt.

Kim Stamer Harder forventer, at problemer med elevers Uni-login fremover kommer til at koste mere af den dyrebare undervisningstid.

"Selvom de skal huske piktogrammer, er det stadig noget, der skal huskes. Det tager længere tid, så det giver dem kortere tid på biblioteket. Derudover har vi ikke mulighed for at hjælpe dem. Vi kan nulstille en kode, men så skal de starte forfra. Det kan vi bruge hele bibliotekstimen på. Det er at gøre børnene en bjørnetjeneste".

I undervisningstimerne opstår problemet, når eleverne skal logge ind på de portaler, hvor de skal løse deres opgaver.

"Der kommer vi til at tumle med, at der er elever, der ikke kan logge sig ind", siger læreren.

Uvished frem mod på tirsdag

Styrelsen for It og Læring har testet det nye Uni-login. Testene har vist, at børn i børnehaveklassen godt kan huske adgangskoderne, der fremover bliver stillet krav om.

Den melding har Kim Stamer Harder ikke meget til overs for. Selvom han har forsøgt at sætte sig ind i materiale, han har modtaget forud for lanceringen af det nye Uni-login, men han er ikke blevet meget klogere:

"Jeg kan kun nulstille deres kode og så starte forfra. Jeg har læst mig igennem otte sider, som en it-vejleder har sendt mig og forsøgt at sætte mig ind det", siger han og er glad for, at han ikke selv har timer i de mindste klasser, når det går løs den kommende uge.

"Der er heldigvis en overgangsperiode på fire uger, så jeg går ud fra, at tingene falder på plads undervejs. Det plejer det at gøre. Men den første uge bliver nok noget rod", siger han.

Fra på tirsdag har eleverne en måned til at ændre deres adgangskode, så den lever op til de nye krav. Hvis en elev glemmer sin kode, skal læreren via elevadgang.unilogin.dk nulstille elevens adgangskode. Forældre kan også nulstille barnets adgangskode.

Af datasikkerhedsmæssige grunde synkroniserer Uni-login ikke længere adgangskoderne på tværs af forskellige platforme og portaler. Det er op til hver enkelt kommune at indkøbe en ordning, der kan sikre, at eleverne ikke skal huske flere logins til de forskellige platforme og portaler.

Powered by Labrador CMS