Lene Tanggaard blev årets sveske, fordi hun har været en vedholdende stemme i skoledebatten og blandt andet har insisteret på at målstyret undervisning er en dårlig ide.

Lene Tanggaard blev Årets Sveske

Professor Lene Tanggaard fik mandag prisen Årets Sveske for sin stemme i skoledebatten, hvor hun har talt imod målstyring og for mere anarki. Ved overrækkelsen fortalte hun, at hun gik ind i debatten, fordi hun begyndte at undre sig over at man lavede en skolereform baseret på mistillid til lærerstanden.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg undrede mig over hele målstyringsparadigmet. Det var sådan det begyndte" sagde professor Lene Tanggaard, da hun mandag eftermiddag blev hædret af Sveskens venner i K.F.U.M's himmelblå lokaler i det indre København. "Jeg sagde højt, at jeg synes målstyring var besynderligt. At det var besynderligt, at man troede, man kunne motivere til forandring gennem manglende tillid til lærerne".

Lene Tanggaard: Dannelsen skal opstå i en garagerevolution

Modnet på træet og fuld af sukker

Lene Tanggaard havde forberedt sig på at modtage prisen ved at undersøge, hvad en sveske egentligt er for en størrelse. Hun havde fundet ud af, at den er en af de få kommercielle frugter, der får lov til at modnes på træet, og at en sveske har et meget højt sukkerindhold.

"Og det synes jeg egentlig passer meget godt til mig", sagde hun.

Lærer-whistleblower i spil til ytringspris

Budskab med genklang

Sød eller ej - hendes budskab om mindre målstyring i folkeskolen viste sig at have opbakning blandt lærerne.

"Det er ved at sige ting højt, at man finder ud af om noget har genklang", sagde hun. "Det havde det her. Og når jeg nogle gange bliver modløs og har lyst til at trække mig fra den offentlige debat, så tænker jeg på de lærere og pædagoger, der kommer til mig og siger 'Lene, bliv ved. Du siger noget, vi ikke kan sige - eller noget vi måske har glemt. Men når det bliver sagt højt, kan vi kæmpe for det'. Og når vi er mange, der kæmper, kan vi sætte ting i gang. Arbejde for en skole som ikke lider af databulimi".

Lene Tanggaard: Regeringens talentstrategi er ubrugelig

Hug til den siddende minister

Lene Tanggaard er blevet rektor på designskolen og er således ikke længere helt tæt på debatten om folkeskolen. Det afholdt hende dog ikke fra at kommentere den seneste udvikling.

"Jeg undrer mig stadig over at man lavede en kæmpe reform uden at lytte til lærerne, uden at lytte til skolen, og så er det ikke godt nok, når ministeren siger, at det varer 15 år, før reformen begynder at virke", sagde hun. "Eller når hun siger, at det er en succes, at det ikke er gået værre. Det første er der dog lidt respekt for lærernes arbejde i".

Minister: Vi vidste, reformen ville tage tid - Konservative: Vrøvl

Hårdt af være debattør

Prismodtageren sluttede sin tale af med at takke for den opgave, hun mente der fulgte med prisen - at fortsætte med at kæmpe for, at vi har en god skole i Danmark. Også selv om hun ind i mellem synes, det kan være hårdt at blande sig i debatten. Det medgav Jeanette Sjøberg, medstifter af Sveskens venner, da hun takkede Lene Tanggaard for sin indsats.

Anarki i folkeskolen

 "Det er hårdt at være en af dem, der blander sig" sagde Jeanette Sjøberg. "Det er blandt andet derfor, vi uddeler prisen. For at opfordre til at blive ved. Det er vigtigt med en fri om åben debat om skolen. Vores arbejde i Sveskens venner er en tjeneste til samfundet. Jeg ved ikke, om samfundet sætter pris på den, men det er også lige meget. Det nytter noget, og det flytter noget at lægge svesken på disken".