Anmeldelse

Læs til!

Læs til!

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Læs til!" er et materiale, der sigter mod mellemtrinnet, og som byder på et fagligt alsidigt tekstudvalg. Næsten alle fag skal deltage aktivt i at udvide elevernes læsekompetence.

Fakta:

Titel: Læs til!

Forfatter: Camilla Gellert Nielsen, Hanne Fabrin, Lissie Munk Jensen

Type: Bog

Forlag: Alinea

Lærerteamet skønner, hvornår de forskellige aspekter af læsekompetencen skal trænes. "Læs til!" starter med informationssøgning, hvor en fælles tekst i klassen viser, hvordan informationer bedst søges efter en bevidst metodik og ikke tilfældigt. Herefter guider grundbogen eleven frem gennem forskelligartede aktiviteter og organisationsformer. Ikke kun tekstbogen, men også nettet bruges til at kvalificere informationssøgningen.

Hovedområderne i træningen af læseteknik er bogen igennem dernæst notatteknik og husketeknik, tekstforståelse, diagramforståelse, oplæsning og læsehastighed.

En vigtig faktor i bogen er, at de mindre læsestærke elever støttes gennem en alternativ sværhedsgrad af den enkelte tekst. Informationsmængden er næsten ens i de to parallelle tekster, men der tages hensyn til læseligheden ved faktorer som sætningslængde og valg af ord.

Jeg er meget tiltalt af "Læs til!", ikke kun fordi bøgerne rummer gode, alsidige tekster og opgaver. Layoutet og instruktionerne er desuden elevvenlige og ser ud til at ramme aldersgruppen fint. For mig er det et afgørende plus, at bogens afsnit bruges efter behov og deles mellem forskellige fag. Læsetræning i alle fag er næppe altid en realitet i virkeligheden, og her kan det konkrete materiale skubbe den vigtige udvikling videre frem. Faget dansk har brug for støtte til læsetræningen fra de andre fag for at nå de mange vigtige aspekter, som faget også indeholder.

Powered by Labrador CMS