Virksomheder adopterer 1. klasser i Vejle
I morgen skal den ene af 1. klasserne på Nørremarkskolen i Vejle ikke i skole. I stedet skal børnene på arbejde på Quality Hotel Australia, der ligesom Falck og amtsinsitutionen Ellehøj har 'adopteret' en klasse.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Nørremarksskolen har mange tosprogede elever og mange elever, hvis forældre står uden for arbejdsmarkedet. Derfor har de tre medlemmer af Virksomheds Netværket sagt ja til at påtage sig en række opgaver over for hver sin klasse fra 1. til 9.
"Når eleverne bliver ældre, skal de skrive ansøgninger om at komme i erhvervspraktik og til jobsamtale, og folk fra virksomhederne kommer ud i klassen og underviser", fortæller Karsten B. Vester, som er konsulent for netævrket, hvor godt 100 virksomheder samarbejder om udvikling af deres sociale ansvar.
For nylig var en anden af klasserne på amtsinstitutionen Ellehøj, der er en virksomhed, som beskæftiger psykisk udviklingshæmmede. Før arbejdsdagen undersøgte eleverne deres egne skole som arbejdsplads, interviewede forskellige personalegrupper på skolen og sammenlignede arbejdspladsen med Ellehøj. Derefter var de selv på arbejde og indgik i produktionen sammen med de psykisk udviklingshæmmede. Til slut skrev den avis om deres undersøgelser og oplevelser, som også de to andre klasser kunne læse. I morgen er det så køkkenfolk, tjenere, receptioner og stuepiger på Hotel Australia, der får små hjælpere fra Nørremarksskolen. Ideen er, at eleverne gennem den tætte kontakt med de tre arbejdspladser kan få en bedre baggrund for at vælge uddannelse og job, når de bliver ældre.
Projektet er delt i tre faser. I 1.-3. klasse er der fokus på arbejdslivet og familien før og nu og på arbejdsmiljøet både i skolen og på adoptionsarbejdspladsen. I 4. til 7. klasse skal eleverne i gang med at udarbejde deres egen personlige udviklingsplan og kan få gode råd af virksomheden. Medarbejdere skal fortælle eleverne om, hvordan de er havnet i det job, de har i dag, og eleverne skal intervewe deres forældre om deres valg i livet. I 8.-9.-10. klasse skal eleverne søge erhvervspraktikpladser i samarbejde med adoptionsvirksomheden eller andre virksomheder i Virksomheds Netværket og lære om international samhandel.