"Den enkelte skole bør altid forsøge at foretage et skifte til enkeltmandsundervisning så skånsomt som muligt for barnet", siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Voldsom elev fik for kort tid til at tage afsked med klassen

At blive taget ud til enkeltmandsundervisning er en så stor ændring i et barns dagligdag, at eleven skal have mulighed for at tage ordentlig afsked med sin klasse og tid til at indstille sig på den nye situation, lyder det fra Folketingets Ombudsmand.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Der kan være gode grunde til at tage et barn ud af en klasse og tildele det enkeltmandsundervisning. Men den enkelte skole bør altid forsøge at foretage skiftet så skånsomt som muligt for barnet", siger Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen.

Han henviser til FN's børnekonvention, hvor der står, at i alle foranstaltninger vedrørende børn skal barnets tarv komme i første række.

Drengen drillede og slog de andre elever

Udmeldingen kommer i forbindelse med en konkret sag, hvor en far til en elev i 1. klasse klagede til ombudsmanden, fordi skolelederen med kort varsel havde besluttet, at drengen ikke længere skulle undervises i sin klasse.

Drengens adfærd var efter skolens opfattelse ikke socialt alderssvarende. Han var præget af uovervejede impulshandlinger og havde en meget generende og til tider drillende og truende kontaktform, og at han ofte udviste en meget voldsom adfærd. Han talte grimt til både børn og voksne og svarede igen, og han havde sparket, slået, spyttet og taget kvælertag på andre børn.

Også den støtteperson, som skolen havde ansat til ham, sparkede og spyttede han på, ligesom han havde stak hende med en blyant. Drengen udviste ingen empati, og når han havde slået eller sparket andre børn, kunne han ikke se, at han havde gjort noget galt.

Skolen prøvede med timeout, scorekort og logbog

Drengen gjorde ofte det modsatte af, hvad han blev bedt om, og kom med forstyrrende verbale udbrud i timerne. Han havde svært ved at fastholde opmærksomheden ved stillede opgaver og aktiviteter og ved at modtage kollektive beskeder.

For at hjælpe ham blev der blandt andet anvendt timeout, scorekort, logbog og elektronisk kontaktbog, og der blev etableret et lille kontor til ham i klasseværelset, men lige lidt hjalp det.

Derfor besluttede skolelederen, at drengen i stedet skulle modtage såkaldt midlertidig enkeltmandsundervisning i ti timer om ugen på skolens kontor, indtil der kunne findes et passende skoletilbud til ham.

Forældre og barn har brug for tid til at planlægge afskeden

Drengens forældre modtog skolelederens afgørelse en torsdag, som drengen skulle begynde på den midlertidige enkeltmandsundervisning om mandagen. Ombudsmanden mener, at det varsel var for kort, og at skolen i højere grad ville have tilgodeset drengens tarv med et lidt længere varsel.

"At gå fra at være en del af en klasse til slet ikke at være i nogen klasse er et stort skifte i et barns liv. Forældrene har brug for tid til at tale med deres barn om skolens beslutning, og hvad der kommer til at ske. Forældrene og barnet har også brug for tid til at planlægge en god afsked med barnets klasse, for det barn, som skal tage afsked med sin klasse, vil have et naturligt behov for at sige farvel til sine lærere og ikke mindst klassekammeraterne", siger Jørgen Steen Sørensen. 

Skolelederen manglede kommunens godkendelse

I sagen udtaler ombudsmanden desuden, at skolelederens beslutning om, at drengen skulle modtage midlertidig enkeltmandsundervisning, var en afgørelse i forvaltningslovens forstand. Derfor burde skolelederens brev til forældrene have indeholdt en henvisning til de retsregler, som afgørelsen var truffet i henhold til.

49.000 special-elever bliver normal-elever

Kommunen havde i øvrigt ikke godkendt beslutningen, hvilket er et krav ifølge reglerne. 

Ombudsmanden mente derimod ikke, at der var grundlag for at tilsidesætte skolens vurdering af, at det var nødvendigt at etablere den midlertidige enkeltmandsundervisning af drengen.

Læs hele udtalelsen via linket under Ekstra.

Læs mere

Ombudsmandens afgørelse