Anmeldelse

It rygsæk til ordblinde

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Teknologien åbner nye muligheder for at lette den ordblindes uddannelse og hverdag

En ordblind har brug for en samlet individuel løsning på sine læse- og skriveproblemer. En »it-rygsæk« er et begreb, der signalerer en sådan løsning. Indholdet skal afhjælpe de læse- og skrivevanskeligheder, den enkelte person har.

Bogen er skrevet til ordblinde, deres pårørende og de fagpersoner, der beskæftiger sig med ordblinde og it-hjælpemidler. Den består af en række artikler skrevet af forfatterne og andre fagfolk. Den slutter med et katalog over it-hjælpemidler.

Erik Arendal overvejer, om vi skal redefinere begrebet læsning: »Læsning og skrivning på computer er ikke en ?kompenserende? funktion, men der­imod en ny kulturteknik, og med eller uden computeroplæsning eller støtte til stavningen er det dér, nutidens og fremtidens læsning og skrivning foregår. Såvel ordblinde som alle andre bør udnytte teknologien optimalt, hvilket naturligvis også omfatter den brug af it-hjælpemidler, der nu er bedst for den enkelte«.

I bogen gives et bud på, hvad en it- rygsæk skal indeholde: Multimedie-pc (eventuelt bærbar) med lydkort, Windows 98/2000XP, mus, mikrofon og hovedtelefoner, internet og e-mail, stan­dard­tekstbehandlingsprogram, oplæsningsprogram til tekst med syntetisk tale, ordforslagsprogram, skanner og OCR-program (tekstgenkendelse).

Rygsækken kan også indeholde: Skannerpen, skanner- og oversætterpen, et håndholdt transportabelt oplæsningsværktøj, diktafon og minidisk-optager.

Rygsækken tilpasses den enkeltes behov. »Iført« en sådan rygsæk vil en række børn, unge og voksne have mulighed for at gennemføre uddannelsesforløb, de ellers ikke ville have kunnet klare. Der gives eksempler fra grundskolen, gymnasiale og videregående uddannelser samt erhvervs- og arbejds­markeds­uddannelser. En lærerstuderende, en ergoterapeut, en chauffør og en blikkenslager er blandt de mange, der fortæller om, hvordan teknologien har muliggjort studier og erhverv.

I relation til de enkelte områder er der både teoretisk vejledning om, hvordan hjælpemidlerne anvendes, og prak­tisk hjælp med henblik på, hvem der bevilliger de nødvendige hjælpemidler. Uanset hvor i forløbet den ordblinde befinder sig, er det vigtigt, at hjælpen sættes tidligt ind. I kataloget gives en god og grundig beskrivelse af de enkelte it-hjælpemidler. På bogens sidste sider findes en forhandlerliste og en liste over en række andre kilder til information. De mange farvefotografier og layout får bogen til at virke indbydende.

Bogens primære målgruppe ? de ord­blinde ? vil nok ikke kunne læse den uden it-hjælpemidler, men for de personer, der hjælper de ordblinde, lærere, skolevejledere, forældre og mange andre, må den være et must.