Anmeldelse
KonteXt
Et matematiksystem, der kommer godt rundt om de faglige emner med en bevidst holdning til, hvad et emneforløb skal indeholde af aktiviteter for eleverne
Matematiksystemet "KonteXt" er i lang tid udkommet med materiale til forskellige klassetrin, og nu, endelig vil nogen sige, er hele materialet kommet til de fleste klassetrin.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det faglige stof er i alle bøger delt op i fire hovedområder: Tal og størrelser, Former og dimensioner, Data og chance og Mønstre og sammenhænge.
Fakta:
Titel: KonteXt 2
Forfatter: Helle Nicola Jensen, Bent Lindhardt, Marie Teglhus Møller, Michael Wahl Andersen og Peter Weng
Serie: KonteXt
Forlag: Forlag Malling Beck
Titel: KonteXt 6
Forfatter: Michael Wahl Andersen, Bent Lindhardt, Rikke Saron Pedersen, Michael Poulsen og Peter Weng
Serie: KonteXt
Forlag: Forlag Malling Beck
Titel: KonteXt 4
Forfatter: Rikke Saron Pedersen, Michael Poulsen, Michael Wahl Andersen, Peter Weng og Bent Lindhardt
Serie: KonteXt
Forlag: Forlag Malling Beck
Hvert kapitel er struktureret efter et bestemt princip kaldet undervisningshjulet. På de mindre klassetrin gør man sig for hvert emne først sine erfaringer gennem værkstedsarbejde, og dernæst arbejder man med forståelsen gennem oplæsning af historier om familien Tal og klassesamtale om denne. Derefter den nødvendige opgaveløsning og træning. En evalueringsside, eftertanken, afslutter det pågældende emne. Alt i et overskueligt og lækkert layout, og selvfølgelig er det engangshæfter til eleverne i de mindre klasser.
Fra 4. klassetrin skifter hjulet lidt eger: Hvert kapitel begynder med en intro, dialog og samtale med klassen for at afklare elevernes erfaring med det pågældende emne. Så kommer en eller flere emner, "scenarier" kalder forfatterne det, med virkelighedsnært indhold. Scenarierne efterfølges af "viden om", en slags formel- eller forklaringsside, der kan bruges til samtale og fremlæggelse, hvor eleverne forklarer det mere matematiske stof. Til sidst følger forskellige aktivitetsforslag i relation til det enkelte scenarie, inden en mængde breddeopgaver og en enkelt evalueringsside afslutter hvert emne. Der er megen tekst i de enkelte scenarier, og det er ikke just nogen fordel for den svage elev på mellemtrinnet, ligesom tallene i en del opgaver nogle gange er lovlig realistiske, så det bliver talbehandlingen og ikke problemstillingen, der bliver det vigtigste.
Generelt set er der dog masser af godt stof at arbejde med.
Kopimapperne til de mindre klassetrin er af den størrelse, der kun står på skolen, men så kan man heldigvis downloade kopiarkene fra forlagets hjemmeside, så man også kan se dem hjemme. Mapperne indeholder værkstedsark til værkstedsaktiviteterne, arbejdsark og serviceark som prikpapir. Der er masser af ark og aktivitetsmuligheder, og såvel den matematiksvage som den matematikstærke elev vil få masser af faglige udfordringer. Mange sider vil også kunne finde anvendelse på senere klassetrin for eksempel i forbindelse med specialundervisning.
Lærervejledninger til de første seks klassetrin er til gengæld af en størrelse, så man kan have dem i tasken. De indeholder en side til side-vejledning og gennemgang af problemstillinger af både faglig og pædagogisk art. Det er også her, historierne til oplæsning i de mindre klasser står. Så man kommer grundigt rundt om alt. Brugen af it behandles i fordybelseshæfterne, hvor der desuden er endnu flere opgaver til de arbejdsomme.
Det er næsten overflødigt at nævne, at man finder facitlisten på forlagets hjemmeside, hvor uni-login giver adgang, når man har købt materialet.
Med "KonteXt" kommer man med mange spændende aktiviteter og gode indfaldsvinkler til arbejdsområderne rigtig godt rundt om områderne i Fælles Mål.