Karen Søndergaard, uddannelsesleder på VIA UC, foreslår en smallere, men mere specialiseret Bachelor of Global Nutrition and Health uddannelse.

KOMMENTAR: Styrkede bachelorer klar til at være selvstændige

Uddannelsen til Bachelor of Global Nutrition and Health skal revideres. Det faglige indhold skal styrkes, og de nyuddannedes kompetencer skal være tydelige. Af nye forslag til bekendtgørelsen er undervisning i projektledelse og praktisk madlavning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den første bekendtgørelse for uddannelsen til Bachelor of Global Nutrition and Health blev godkendt i 2006, og de første studerende startede på uddannelsen på Suhrs Seminarium (nu Professionshøjskolen Metropol) samme sommer.

I 2009 blev VIA University College godkendt til at udbyde uddannelsen på basis af studieordningen udarbejdet på Metropol, så nu er der to steder i Danmark, uddannelsen bliver udbudt.

I formålet med uddannelsen fra 2006 fokuserer man meget på det multikulturelle og globale aspekt. Uddannelsen tiltrækker da også mange studerende fra andre lande, så det er meget relevant, at det ikke er danske, men globale aspekter af ernæring og sundhed, der er i spil.

Revisionens sigte

Lige nu foregår en revision af hele uddannelsen. Formålet er at styrke det faglige indhold, at gøre uddannelsen mere professionsrelateret, og at udvikle mere tydelige kompetencer hos de nyuddannede, så vi gør dem parate til at arbejde professionelt både på det nationale og det globale marked. Der vil komme et nyt modul, hvor der undervises i og arbejdes med praktisk madlavning.

I det forslag til bekendtgørelsen, der er sendt til Undervisningsministeriet, bibeholdes den opbygning, hvor det første studieår er fælles, og der er stadig to studieretninger: Public Health Nutrition and Food Policy samt Lifestyle and Health Management (i 2006 bekendtgørelsen hed den studieretning Lifestyle Coaching and Fitness Management).

Som noget nyt har vi foreslået et fælles modul med undervisning i projektledelse.

Uddannelsens kerneområder

De obligatoriske uddannelseselementer i uddannelsen falder inden for følgende kerneområder:

1) Ernæring, kost og krop

2) Sundhedsfremme og forebyggelse rettet mod forskellige målgrupper

3) Den globale sygdomsbyrde med fokus på livsstilssygdomme

4) Projektledelse, kommunikation og pædagogisk praksis belyst ud fra et interkulturelt perspektiv

5) Globaliseringens indflydelse på livsstil og levevilkår

6) Bæredygtighed, etik og ulighed i sundhed

Studieretningen inden for Public Health Nutrition and Food Policy tilrettelægges inden for følgende kerneområder:

1) Ernærings-, sundheds- og fødevarepolitikker og -strategier

2) Fødevaresikring og -sikkerhed samt marked og forbrug

3) Bæredygtige fødevaresystemer og miljøvenlige produktionsformer

4) Folkesundhedsernæring

5) Den dobbelte sygdomsbyrde

Studieretningen inden for Lifestyle and Health Management tilrettelægges inden for følgende kerneområder:

1) Ernæring, sundhed og kostvaner

2) Fysisk aktivitet i relation til sundhedsfremme og forebyggelse

3) Adfærd, afhængighed og facilitering af livsstilsændringer

4) Psykologi, didaktik og sundhedspædagogiske strategier

5) Velvære og mental sundhed

Det forventes, at ECTS-pointene bliver ligeligt fordelt imellem de humanistiske, natur- og samfundsvidenskabelige områder, og som det fremgår af oversigten over kerneområderne, er der elementer fra alle videnskabsområderne.

Uddannelsens nye muligheder

Selv om uddannelsen bliver smallere og dermed mere specialiseret inden for henholdsvis folkesundhed samt sundhedsfremme og forebyggelse, forventer vi, at de nyuddannede har kvalifikationer til at arbejde både på det nationale og det globale marked med tilrettelæggelse og udførelse af opgaver i relation til sundhedsfremme og forebyggelse på planlægnings- og individniveau.

Vi forventer, at de gennem uddannelsen undervises og trænes i innovation og projektledelse, så de ikke kun er klar til at blive ansat inden for den offentlige sektor, men vil være klar til at etablere sig som selvstændige. Og vi ønsker med revisionen at få en uddannelse med en mere logisk opbygning og et større fokus på ernæring og sundhed i et interdisciplinært perspektiv.

Karen Søndergaard er uddannelsesleder for ernæring og sundhedsuddannelsen ved VIA UC.

Læs mere