"Vi er glade for at beholde vores job, men vi ligger i den sydlige ende af Danmarks geografisk største kommune, så nogle af vores elever får i nærheden af 50 kilometer i skole. Derfor bliver det umuligt for dem at tage offentlige transportmidler, som der ellers er god socialisering i", siger konstitueret skoleleder Anker Krejberg fra Bækgårdsskolen i Skjern.

Vestjyske elever mister deres specialskole og får op mod 50 kilometer i skole

Specialskoler udgør næsten halvdelen af de syv skoler, som nedlægges til sommer. Et sted kommer eleverne i specialklasser på en lokal folkeskole, mens de to andre steder i landet fortsætter på en anden specialskole i kommunen. I Vestjylland får nogle elever op mod 50 kilometer til skole.

Publiceret Senest opdateret

To andre specialskoler nedlægges

I alt nedlægges tre specialskoler til sommer. UdoverBækgårdsskolen i Skjern drejer det sig om Den kommunaleSpecialskole i Farsø og Tejbjergskolen i Kalundborg Kommune.

I Farsø fortsætter eleverne i specialklasser på Farsø Skole og iKalundborg flyttes eleverne til Svallerup Skole, som også er enspecialskole.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune har besluttet at nedlægge Bækgårdsskolen i Skjern, og flytte de 19 elever, fem lærere og fire pædagoger til specialskolen Rindum Kjærgaard i Ringkøbing. Begge skoler underviser elever med generelle sociale vanskeligheder, ADHD og diagnoser inden for autismespektret, så de to elevgrupper "passer" til hinanden, men for nogle af eleverne på skolen i Skjern betyder det væsentligt længere transporttid.

 

"Vi er glade for at beholde vores job, men vi ligger i den sydlige ende af Danmarks geografisk største kommune, så nogle af vores elever får i nærheden af 50 kilometer i skole. Derfor bliver det umuligt for dem at tage offentlige transportmidler, som der ellers er god socialisering i. Derfor har vi kun tre, som kører i taxi, mens resten transporterer sig selv", siger Anker Krejberg, som har været lærer på Bækgårdsskolen siden 2008 og er konstitueret leder i dette skoleår.

Eleverne får flere jævnaldrende skolekammerater

Samtidig skal eleverne til at have flere timer på grund af skolereformen, så de får nogle lange dage.

Skoleledere på specialskoler: God ide at nedlægge vores skoler

Bækgårdskolen har p.t. elever fra 2. til 8. klasse, og der er også fordele ved, at de bliver flyttet til en anden og større skole."Det er den virkelighed, vi skal agere i, så det gør vi selvfølgelig", siger Anker Krejberg, der vender tilbage til lærerjobbet efter sommerferien.

"Eleverne kommer til at gå i skole med flere jævnaldrende og kan måske finde lidt flere at sparre med, ligesom vi lærere får nye kolleger, som også er kompetente inden for denne elevgruppe, så vi kan uden tvivl lære af hinanden. Omvendt har vores elever brug for overskuelige enheder, og nu kommer de til at gå på en skole, som er tre gange så stor. Det bliver en udfordring",

Elevtallet bevares på det nuværende niveau

Bækgårdskolen ligger i en gammel landbrugsejendom, som trænger til at blive renoveret. Det ville koste et tocifret millionbeløb, og det har spillet ind på afgørelsen om at nedlægge skolen.

Specialskoler glæder sig til at rykke i større rammer

"Alternativt skulle man have jævnet skolen med jorden, så der blev plads til at bygge en helt ny skole, men det havde været lige så dyrt. I stedet har politikerne altså valgt at flytte os og sætte vores bygninger til salg", siger Anker Krejberg.

De to skoler har 61 elever tilsammen. Oprindeligt var der lagt op til, at den samlede normering skulle reduceres til 50, men visitationsudvalget har erkendt, at der fortsat er 61 elever med behov for specialundervisning.

To specialskoler lægges sammen uden dramatik

"Visitationsudvalget havde muligheden for at sige, at vi skulle køre videre med 50 elever og give et andet tilbud til de resterende børn. Men al ære og respekt til udvalget for at visitere de børn, der har behov for et specialtilbud," siger Anker Krejberg.

Bækgårdskolen er ikke blevet udsultet

Trods elevtilførslen fortsætter Rindum Kjærgaard under sit nuværende navn. Det var ellers på tale at sætte de to skolenavne sammen til Rindum Bækgård.

"Det havde været tåbeligt at ændre navn for at tilgodese os. Begge skoler har navn efter et lokalt sted, så i givet fald skulle skolen havde heddet noget helt andet, for eksempel Ringkøbing-Skjern Specialskole. Det er faktisk et navn, jeg først kommer i tanke om lige nu, men det ville have været oplagt, da vi bliver kommunens eneste specialskole", siger Anker Krejberg.

Stor forskel på hvor godt fusionsskoler fungerer

Skoleleder Torben Albers fra Rindum Kjærgaard kommer til at stå i spidsen for specialskolen, og det er Anker Krejberg tryg ved. Han har haft Torben Albers som mentor i dette skoleår, og personalet fra de to skoler har også haft pædagogiske eftermiddage sammen.

"Torben har været god til at tage hånd om os, der skal flytte. Han var hernede i begyndelsen af skoleåret for at fortælle, at han betragtede os som en selvstændig skole i dette skoleår, og det har været vigtigt for os. Så sent som den 23. april fik vi en ny elev, så vi er ikke blevet udsultet", siger den konstituerede skoleleder.

Det er svært at være tillidsrepræsentant for en sammenlagt skole