Anmeldelse

Hvor hurtig på tasterne

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Hurtig på tasterne' er et program til oplæring i blindskrivning på tastatur, og det kan man da uden tvivl også lære ved at bruge det. Installationen er problemløs, og programmets muligheder fremgår af menuen.

Læseren kan formentlig fornemme, at under disse menupunkter skjuler sig mange timers træning på uendelige rækker af asdf jklæ i forskellige rækkefølger, dernæst m, o, T, w og C'er, så følger 'rapport', 'nævn' og 'ørred' og endelig længere tekster, der alle er tilrettede udsnit af H.C. Andersens originaltekster.

Det viser, at forfatteren ikke har haft skolens yngste og yngre elever i tankerne.

Spørgsmålet er imidlertid, om de ældre elever kan mobilisere interesse for disse øvelser, eller om de også bare bliver modløse og småirriterede - som denne anmelder - når det viser sig, at man ikke får næste række 'sadf' 'kjæl', før alle slåfejl i forrige række er rettet. Og der er ingen hjælp - intet bip - ingen bogstaver blinker, man må sammenligne rækkerne bogstav for bogstav for at finde fejlene. Det er, som om det ikke foregår på en computer!

Hvis man skal lære blindskrift, findes der næppe nogen hurtige genveje. Det tager under alle forhold mange timers træning. Men kan der virkelig ikke gøres bare lidt mere for at fastholde elevernes interesse? Den indre motivation skal være enorm, når man bruger 'Hurtig på tasterne'.

I den vejledende læseplan for dansk fastslås det, at der allerede på 1.-2. klassetrin skal arbejdes med computerskrivning. 'Der arbejdes med skrivning på tastatur', hedder det. På 3.-6. klassetrin strammes kravene: 'Eleverne indøver hensigtsmæssige skriveteknikker på tastatur', og for 7.-9. klasses vedkommende: 'Hastigheden og sikkerheden ved skrivning på tastatur trænes'.

Men der står faktisk ikke, at eleverne skal lære blindskrift. Det er tættere på i vejledningen, hvor det anbefales, at eleverne fra 5.-6. klasse 'fx i perioder indleder computerarbejdet med korte øvelser i et tastaturprogram for efterhånden at vænne sig til at skrive med alle ti fingre'.

Der er vist ikke forsket i det her, men er der så i det mindste tænkt vægtige tanker? Jeg må tilstå, at jeg ikke kan fåøje på dem i læseplan eller vejledning. Det forekommer nærmest at være overvejelser, der kunne være skrevet af en 'to-finger' som jeg!

Først skal eleverne lære sig selv tofinger-skrift - den kender jeg altså også. Når de så har brugt den metode i fem-seks år, og fingrene kender tastaturet - men ikke uden øjnenes hjælp - så skal de aflære tofinger og indlære tifinger ved i perioder at indlede computerarbejdet med korte øvelser i et tastaturprogram!

Jeg sidder tilbage med en grim smag i munden. Computerarbejdet i dansk kunne jo være søgning i databaser, fremstilling af en homepage eller layoutarbejde. Her er der vist ikke meget belæg for at indlede med korte øvelser i et tastaturprogram. Og er der i øvrigt nogen, som tror på, at man kan lære blindskrift ved i perioder at arbejde med korte øvelser i et tastaturprogram?

Jeg kender godt svaret på spørgsmålet. Der står jo ikke i vejledningen, at eleverne skal lære blindskrift. Der står bare, at de skal træne hensigtsmæssige skriveteknikker på tastatur; men hvad er det?

Når brug af tastatur nu indgår med en sådan vægt, som det gør i skolens undervisning - og den bliver næppe mindre de første mange år - så er det uforståeligt, at Undervisningsministeriet og de pædagogiske forskningsinstitutioner ikke beskæftiger sig seriøst med sagen, men lader som om, det lille problem uden videre kan klares af lærere, som stort set altid har kunnet dække deres skrivebehov med kridt og blyant - og med materialer, der både hvad udformning og metode angår hører til i 'skrivemaskinetiden'.

Det er imidlertid et meget sympatisk træk ved det anmeldte program, at det fås i en sharewareudgave - til et begrænset antal kørsler - så man kan se, hvad man får for pengene.

Hurtig på tasterne version 4.01

Af Ib Vinberg

Cd-rom. Program til Windows 95, 98 og NT

Harddiskplads mindre end 2,5 megabyte

Pris ikke oplyst. Eget forlag

Telefon 5695 4883

E-mail: webmaster@ibber.dk