Uddannelsesministeren støtter ikke ideen om en ny fri læreruddannelse. Hun vil i stedet give mere frihed til den ordinære læreruddannelse, sagde hun ved aftenens førstebehandling.

Fri læreruddannelse tæt på en realitet: Men den skal måske ikke ligge i Herning

Her til aften bekræftede et flertal uden om regeringen, at de ønsker en fri læreruddannelse uden for professionshøjskolerne. Men modsat de hidtidige meldinger kommer den måske ikke til at ligge i Herning. Sådan lød det på aftenens førstebehandling.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En ny fri læreruddannelse ser ud til at blive en realitet. Det står fast efter førstebehandlingen af et beslutningsforslag, der vil tvinge regeringen til at give lov til at oprette en uddannelse, der skal være et alternativ til den ordinære læreruddannelse. 

Den næsten to timer lange førstebehandling sluttede først efter, at klokken havde passeret 19, fordi dagens møder blev forsinket af  debatten om en rigsretssag mod tidligere integrationsminister Inger Støjberg (V).

Trods det sene starttidspunkt var det en række debatlystne politikere, der var mødt op til behandlingen af beslutningsforeslaget. 

Stefan Hermann: Dramatisk, hvis Folketinget siger ja til fri læreruddannelse i Herning

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) slog med det samme fast, at regeringen ikke støtter ideen om at oprette en fri læreruddannelse. Hun er imidlertig enig i ambitionerne om, at der er brug for en mere fri og mere personlig læreruddannelse. Men ifølge ministeren skal den offentlige læreruddannelse netop kunne det i fremtiden.

"Jeg vil så frygtelig gerne, at vi gjorde det med den brede læreruddannelse, så de idealer om frihed, dannelse og lokale toninger faktisk kom ud og levede i alle afkroge af vores læreruddannelse landet over". 

"Der er allerede i den nuværende læreruddannelse muligheder for lokale toninger, faglige profiler, og der er også mulighed for metodefrihed. Men jeg forestiller mig i den grad, at vi kan komme endnu videre. At vi kan gøre endnu mere for, at engagementet derude får lidt højere til loftet, så man faktisk som underviser og som uddannelsesleder kan sætte sit eget præg og få gjort vores læreruddannelse gjort endnu bedre, end den er i dag", lød det fra ministeren med henvisning til det udviklingsarbejde, hun har sat i gang. 

I spidsen for ny fri læreruddannelse: Man kan uddanne lærere på en ny måde

Flere partier sluttede sig til forslaget

Der var på forhånd et flertal udenom regeringen, der havde tilkendegivet at støtte forslaget. I sig selv kunne forslagsstillerne Venstre, de Radikale, Dansk Folkeparti og Konservative og løsgænger Simon Emil Ammitzbøl-Bille næsten mønstre et flertal. Og allerede kort før jul meldte Liberal Alliance sig klar til at sikre et flertal for beslutningsforslaget. 

Det flertal blev endnu større under aftenens førstebehandling, da det kom frem, at Nye Borgerlige og Alternativet også støtter ideen om en ny læreruddannelse. 

Underviser i Jelling: Vi kan meget af det samme som en fri læreruddannelse

Uddannelse skal ikke nødvendigvis ligge i Herning

Uddannelsesministeren fortalte fra talerstolen, at hun frygter, at etableringen af en ny læreruddannelse vil true de eksisterende læreruddannelser i området i form af læreruddannelserne i Skive, Nørre Nissum og Holstebro. Områder, der i forvejen har vanskeligt ved at skaffe nok lærere til deres folkeskoler, lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen.

Men selvom al mediedækning har handlet om Herning, slog flere af forslagstillerne fast, at det ikke er besluttet, om en uddannelse skal placeres i Herning. 

Ifølge Kristian Jensen er snakken om Herning opstået, fordi flere fra arbejdsgruppen kommer fra Herning, men at det ikke nødvendigvis er lig med uddannelsens kommende placering. 

"Jeg vil støtte en frie læreruddannelse, uanset hvor i landet den bliver placeret. Er det en garanti, at den kommer til at lægge i Herning? Nej, det er det ikke", sagde han.

"Læreruddannelsen mangler noget holdning til, hvordan man skal være lærer"

Jelved: Radikale lægger ikke stemmer til en placering i Herning

Ifølge Marianne Jelved bliver der ikke etableret en fri læreruddannelse i Herning med de Radikales stemmer. 

"Jeg har aldrig nogensinde nævnt Herning. Vi har ikke drøftet det. Radikale bidrager ikke til en læreruddannelse i Herning. En ny læreruddannelse skal ligge et sted, hvor lokalsamfundet bliver glad for det", sagde hun og understregede, at placeringen vil kræve grundige overvejelser: 

"Placeringen kræver en meget grundig behandling. For det er fuldstændig uacceptabelt, hvis den bliver placeret et sted, hvor det går udover andre. Flere lokalsamfund har været meget berørt af denne her situation og følt sig presset. Vi skal ikke lægge nogen andre læreruddannelser ned". 

Censorformand siger farvel: Fri læreruddannelse kan bryde skadende monopol

R: Vi er inspireret af de frie skoler

De Radikale skiller sig ud ved at være det eneste af regeringens støttepartier, der ønsker en fri læreruddannelse. Partiets ordfører for frie skoleformer Marianne Jelved fortalte, at partiet er inspireret af forholdet mellem folkeskolen og de frie skoler. 

"Folkeskolerne og de frie skoler er venner, fordi de inspirerer hinanden. De kommer med lidt forskellige baggrunde, og det er en kæmpe fordel - også for folkeskolen. Nogle af tager faktisk en ekstra tørn og kommer over i folkeskolen med den viden og holdning", sagde hun og understreget, at hun ikke fatter, hvorfor et alternativ til den offentlige læreruddannelse skulle være et problem.

"Vi synes ikke, at der er en konkurrence til den egentlige læreruddannelse. Tværtimod kan de inspirere hinanden. Det har vi erfaret igennem rigtigt mange år med de frie skoler og folkeskolen. De inspirerer hinanden. De gør ikke skade på hinanden. Jeg synes, at man skal åbne sit sind lidt op og være lidt modig", sagde hun og tilføjede, at hun vil kæmpe for en fri læreruddannelse resten af sit liv. 

"I slipper ikke", sagde hun og kiggede hen på uddannelsesministeren. 

von Oettingen: Politikere skyder helt ved siden af med privat læreruddannelse

Fortyder ordvalget i forslaget

Marianne Jelved sagde fra talerstolen, at hun fortryder, at hun havde godkendt, at overskiften på beslutningsforslaget går på oprettelsen af en privat læreruddannelse. For ifølge skal en ny læreruddannelse kaldes for en fri læreruddannelse. 

"Det tages ikke imod med venlighed, hvis man taler om det som den private læreruddannelse. Men der tages godt imod, hvis man kalder den for den frie læreruddannelse", sagde hun.

Forslaget skal nu behandles i uddannelsesudvalget, inden det skal andenbehandles i folketingssalen. 

Talsperson for læreruddannelsen: Vi har brug for flere studerende - ikke flere uddannelser