Tesfaye: Frie fagskolers situation ingen overraskelse

Havde en skoleform med stærkere interessenter været ude for den behandling, som et politisk flertal udsatte de frie fagskoler for sidste år, var der blevet skandale, siger socialdemokraten Mathias Tesfaye om de spareramte skoler.

Publiceret

FRIE FAGSKOLER

Frie Fagskoler er i familie med højskoler og efterskoler. Medrødder i de tidligere husholdnings- og håndarbejdsskoler byggerFrie Fagskoler på mere end 100 års stolte undervisningstraditionerom at forene håndens og åndens arbejde.

Frie Fagskoler er kostskoler, som bl.a. tilbyder et 10. skoleårmed undervisning i praktiske eller erhvervsrettede fag kombineretmed undervisning af bred almen karakter. I 2015 blev begrebet endel af loven Lov om efterskoler og frie fagskoler.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"De frie fagskoler har massive problemer i 2016 på grund af det stærkt reducerede taxameter. Jeg frygter, at det har betydet et massivt tempotab i forhold til realiseringen af ambitionerne i den lovgivning vi er enige om", siger det socialdemokratiske folketingsmedlem, der forgæves kæmpede for at få undervisningsminister Ellen Trane Nørby til at droppe en massiv ekstraordinær besparelse på de frie fagskolers taxameter sidste år. Han havde troet, at i hvert fald Dansk Folkeparti havde besindet sig og reddet fagskolernes økonomi i de endelige finanslovsforhandlinger sidste år.

"De var jo advaret! Jeg diskuterede det i folketingssalen med ministeren, men hun afslog vores argumenter og blev ved med at henvise til budgetundersøgelserne. De Frie Fagskolers forening var meget sobre i påpegningen af problemet, men ingen skal hævde at de nye tal kommer som en overraskelse", lyder det fra Mathias Tesfaye. 

Han er rystet over, at et bredt flertal med begejstring kan vedtage en lov om en ny skoleform, hvor en kombination af værkstedsundervisning og kostskoleophold skal hjælpe nogle af de unge, der har det svært med det boglige, til at blive klar til en uddannele - for så bagefter at beskære skolernes budgetter med en femtedel.

Mathias Tesfaye håber nu, at skolernes økonomi kan blive genoprettet i efterårets finanslovsforhandlinger. 

"Vi kan ofte være uenige om nedskæringer, men vi plejer da at være enige om de budgetter, vi diskuterer ud fra. Her har man set på nogle budgetter fra dengang, skolerne havde en anden opgave. Hvis vi vil en værkstedsbaseret undervisning, skal skolerne have en økonomisk sikkerhed, så de tør investere i at indrette værksteder", fremhæver Mathias Tesfaye.

Ellen Trane: Jeg er opmærksom på frie fagskolers pressede økonomi