Optællingen af de personlige stemmer viser en stor nedgang til fungerende børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Sådan gik det skolepolitikerne

Partiernes skoleordførere blev over en bred kam genvalgt. Én blev en af valgets helt store stemmeslugere, mens en anden kun med nød og næppe fik lov at fortsætte. Et parti skal med garanti finde ny skoleordfører.

Publiceret Senest opdateret

Alle personlige stemmer er talt op, og derfor er det tid til et kig på, hvordan det gik partiernes skolepolitikere.

Optællingen viser, at valget egentlig gik meget godt for skolepolitikerne. Så godt at alle nuværende ordfører, der var på valg, opnåede genvalg (se den samlede oversigt nederst i artiklen)

Undervejs på valgaftenen blev de Radikales undervisningsordfører Lotte Rod ellers meldt ude, men da alle stemmerne var talt op, kunne hun ånde lettet op.

I den anden ende af skalaen var der aldrig skyggen af tvivl for SF’s undervisningsordfører og gruppeformand Jacob Mark.

Allerede ved seneste valg i 2019 overgik han partiets formand Pia Olsen Dyhr målt på personlige stemmer, da han opnåede syvende flest stemmer.

Den bedrift er det endda lykkedes Jacob Mark at overgå denne gang, hvor han opnåede femte flest stemmer.

Enhedslisten skal have ny ordfører

Det er endnu for tidligt at vurdere, om partierne vælger at ændre i deres ordførerkabaler, og derfor er det ikke sikkert, at skolepolitikernes genvalg betyder, at de får lov til at fortsætte som partiets skoleordfører.

Men det er allerede sikkert, at Enhedslisten skal have ny ordfører for skoleområdet. For på grund af partiets rotationsprincip havde partiets undervisningsordfører Jakob Sølvhøj ikke mulighed for at genopstille.

I Alternativet har Torsten Gejl som partiets hidtil eneste folketingsmedlem haft alle partiets ordførerskaber. Partiets fremgang betyder, at ordførerskaberne fremover skal fordeles på seks personer.

I valgkampen repræsenterede Nicklas Hakmann Petersen, der til daglig er lærerstuderende, partiets skolepolitik i valginterviewet med Folkeskolen. Hans personlige stemmetal på 72 var dog langt fra til at sikre ham en plads i Folketinget.

Til gengæld opnåede Moderaternes Jeppe Søe valg. Han repræsenterede det nye partis skolepolitik i partiets valginterview.

Stor tilbagegang for undervisningsministeren

Fungerende børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) opnåede ikke overraskende genvalg. Det sker dog med lidt over 7.500 færre stemmer i forhold til sidste valg.

Fungerende uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S), som kort før valget stod i spidsen for den politiske aftale om en ny læreruddannelse, fortsætter også i Folketinget.

Det samme gør hans forgænger, nuværende fungerende kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Det var hende, der nedsatte den såkaldte udviklingsgruppe, der fik til opgave at komme med en række anbefalinger til en ny læreruddannelse.

Tidligere lærer og fungerende formand for børne- og undervisningsudvalget Anders Kronborg (S) fastholder også sin plads i Folketinget, og partiets tidligere undervisningsordfører Annette Lind har ligeledes sikret sig endnu en valgperiode.

Det samme gør sig ikke gældende for tidligere undervisningsordfører for Alternativet Carolina Magdalene Maier. Hun opnåede ikke genvalg ved seneste folketingsvalg for Alternativet.

Siden er hun skiftet over til De Radikale, men heller ikke dette var nok til at sikre hende en plads i det nye Folketing.