Debat: Politiske lappeløsninger vidner om manglende forståelse for kompleksiteten på børne- og ungeområdet

Publiceret Senest opdateret

Dette debatindlæg er en kommentar til en valgartikel om politikernes forslag til at styrke PPR.

Når jeg som PPR-psykolog læser artiklen, glædes jeg over, at der er en politisk forståelse for, at pengene må følge med, når vi skal løse flere (behandlings)opgaver, som beskrevet i den nye 10-årsplan. Det er helt afgørende, at der er tid til både at lave de indsatser, der skal hjælpe børn ud af mistrivsel, og dem der skal forebygge, at de når dertil.

På baggrund af artiklen får jeg dog også lidt ondt maven, når jeg læser udtalelserne omkring PPR’s opgaver, for de afspejler en enormt forsimplet forståelse af vores arbejdsfelt.

Som PPR-psykolog skal jeg kunne navigere i komplekse problemstillinger og på forskellige niveauer alt efter, hvad der er behov for at understøtte, for at barnet/den unge kan komme i trivsel og udvikling. Det kan være på organisationsniveau, ledelsesniveau, i samarbejdet med lærere/pædagoger eller andre professionelle, forældre, og/eller med barnet/den unge. Vi arbejder sjældent kun på ét af disse niveauer ad gangen, hvilket er kvalificerende for vores indsatser.

Der er ingen tvivl om, at PPR-psykologer gerne vil ud i praksis og understøtte det vigtige arbejde som lærere, pædagoger og pædagogisk personale laver. Det er afgørende og meningsfuldt - også ud fra en forebyggelsestænkning. Dog er det vigtigt, at politikerne ved, at vi også har mange andre vigtige opgaver, der (også) kræver vores tid og faglighed. Det kan eksempelvis være at sikre samarbejder med- og mellem vigtige voksne i barnets liv, samt følge (eller sørge for), at specifikke tiltag iværksættes for børnene og de unge.

I kraft af, at rammerne i dagtilbud og skoler er så pressede som de er, bliver konsekvensen at flere børn og unge har behov for indsatser, der ofte skal føres ud i livet af afmægtige voksne, der ikke har tid og overskud til det. Det giver en naturlig begrænsning for, hvor stor en positiv forandring PPR-psykologen kan bidrage til, særligt når også vores rammer og vilkår er utilstrækkelige. Den barske sandhed er, at det bedste vi ofte kan gøre er at understøtte, at barnet eller den unge ikke får det værre.

I brevet fra over 1000 psykologer beskrev vi, hvordan PPR aktuelt er som “en vicevært i et hus, hvor der er ild i taget, vand i kælderen, skimmelsvamp i væggene og et lig på 1. sal”. Det er meget bekymrende, hvor mange politikere, der mener, at en stor del af løsningen består i at oprette en ny viceværtuddannelse (i form af cand.pæd.psyk-overbygning til lærere, der i forvejen flygter fra klasselokalerne - hvem skal undervise vores børn, når det anslås, at der mangler 13.000 lærere i 2030?).

Alle der er tæt på praksis ved, at det vil forslå som en skrædder i helvede at forsøge at videreuddanne sig ud af utilstrækkelige vilkår og rammer, når det kommer til at imødekomme børn og unges behov. Det, der skal til er, først og fremmest, at I politikere tager et ansvar på tværs af partier for at løse de gennemgribende strukturelle problemer, I selv har skabt. Vi ligger, som I har redt.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi er nået til et punkt, hvor det er helt afgørende, at de fagligheder, hvis område politikerne vil lave forandringer på, bliver taget med på råd. Alle os, der står med hænderne i bolledejen hver dag, kan i høj grad bidrage til at pege på tværgående og helhedsorienterede løsninger, der sikrer at pengene bliver brugt bedst - også i PPR.

Der er behov for, at politikerne forstår, at det samlede børne- og ungeområde består af forbundne kar, og at den nuværende silotænkning resulterer i uholdbare lappeløsninger. Derfor skal der skabes en helhedsorienteret og langsigtet politisk plan med høj grad af inddragelse af de mange fagligheder, der hver dag arbejder for at sikre trivsel og udvikling for børn og unge.

Komplekse problemer kan ikke fikses med simple løsninger, og sætningsskader og skimmelsvamp forsvinder ikke af, at man maler det over eller ansætter andre slags viceværter. Det er afgørende, at der er politisk forståelse for dette, hvis vi skal have vendt udviklingen og skabe øget trivsel blandt alle børn og unge.

Derfor har vi dannet ‘Bevægelsen for Børn og Unge - Oprør på Tværs’ med det formål at samle fagfolk og forældre i kampen for det gode børne- og ungdomsliv.

Vi afholder en stor demonstration på Christiansborg slotsplads d. 28/10 kl. 16-18 (samt støttearrangementer i Aarhus og Aalborg), hvor vi håber at se alle dem, der har børn og unges trivsel og udvikling på sinde.