Indskolingshus står tomt

Undervisningslokaler i nyombygget indskolingshus lukket. Flere lærer blev syge

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nyombyggede, store, lyse lokaler, der står rungende tomme. Sådan ser der ud lige nu i indskolingshuset Kildehuset på Klostermarkskolen i Roskilde.

Efter to måneders arbejde i det nyombyggede hus bad en lærer om at blive flyttet. Syv ud af otte medarbejdere havde på daværende tidspunkt ondt i halsen, stemmesvigt eller var hæse, og enkelte forældre fortalte, at deres børn havde hovedpine. Skoleledelsen besluttede derfor at lukke fire undervisningslokaler.

Indskolingshuset er en gammel svømmehal, der er ombygget for knap ti millioner kroner. Det blev indviet som indskolingshus i september i år. I stueetagen holder skolefritidsordningen til, og på første sal skulle elever fra børnehaveklasse til og med 3. klasse være.

Problemerne er værst på førstesalen, så lige nu opholder børnehaveklassen sig i skolefritidsordningen i stueetagen, mens de øvrige klasser er flyttet over på skolen.

Gammelt ventilationsanlæg

Alle talte om lydproblemer i de ombyggede lokaler, der da heller ikke lever op til den akustiske standard, der var aftalt for ombygningen - nemlig en efterklangstid på 0,6 sekunder, som man anbefaler til skolefritidsordninger. I undervisningslokaler må efterklangstiden være på 0,9, men man havde på forhånd besluttet, at hele huset skulle kunne klare de 0,6 sekunder. Et par af de berørte lokaler ligger på 0,9 og skulle altså sagtens kunne bruges til undervisning, men det var netop i disse lokaler, problemerne opstod. I den store samlingssal er efterklangstiden lige nu det dobbelte af det aftalte.

Men på skolen undrer man sig over, at for dårlig lydisolering virkelig skulle være årsag til så mange tilfælde af ondt i halsen, hæse stemmer, hovedpine og træthed. Derfor mistænker man nu det gamle ventilationsanlæg for at være årsag til problemerne.

Svømmehallen har været lukket i omkring ti år. I en del år stod der stadig vand i bassinet. Ventilationsanlægget har stået stille i cirka ti år, men nu efter ombygningen til indskolingshus kører det gamle ventilationsanlæg - i hvert fald indimellem.

Pedel Leif Pedersen fortæller, at når byggesagen er afsluttet, er det skolen selv, der står for vedligeholdelse og brug af ventilationsanlægget, men da man hele tiden har gjort opmærksom på problemer med anlægget, mener han ikke, at overtagelsesforretningen har fundet sted endnu. Han har i hvert fald endnu ikke modtaget et fungerende ventilationsanlæg.

Godt rum til sang

Det er Friis og Moltke i Aalborg, der har været arkitektfirma på ombygningen. Arkitekt Niels Erik Thomsen fremhæver det flotte resultat, man har opnået i Kildehuset, og fortæller, at det er almindeligt, at der er behov for en efterregulering af lydisoleringen.

'Det er sædvanlig procedure. Det er svært at beregne lydforholdene, når der er tale om så store vægflader, så det er helt normalt at skulle regulere akustikken bagefter. Det vil ske hurtigst muligt med nogle lydabsorberende plader', siger Niels Erik Thomsen, projektleder på hele ombygningen.

'Men det store rum i midten kan man ikke lydmæssigt få ned på de krav, der er til en skolefritidsordning. Det kan også ødelægge de flotte muligheder, hvis man skal overholde kravene. Man skal passe på ikke at dæmpe rummet for meget, hvis det for eksempel skal bruges til musik. Til indvielsesfesten lød det i hvert fald flot, da børnene sang'.

Niels Erik Thomsen fortæller, at der løbende er blevet bevilget ekstra penge til uforudsete udgifter.

Med hensyn til genåbningen af svømmehallens gamle ventilationsanlæg fortæller Niels Erik Thomsen, at arkitekter og ingeniører havde planlagt en ombygning med et helt nyt ventilationsanlæg. Men det var der ikke råd til, så det nye anlæg blev sparet væk. Han mener, det gamle ventilationsanlæg har stået stille i ti år.

På spørgsmålet om, hvorvidt det ikke giver nogle problemer pludselig at starte sådan et anlæg igen, svarer Niels Erik Thomsen: 'Vi forestiller os, at kommunen har vedligeholdt sit anlæg'.

Svært at regulere lyden

Ingeniør Jørgen Schultz fortæller, at det fra starten har været klart, at efterklangstiden kun måtte være på 0,6 sekunder i alle rum i Kildehuset. Det er også klart, at målingerne nu viser, at lokalerne på første sal og den store sal slet ikke overholder de krav.

'Lyden bliver kastet rundt fra de hårde overflader, men vi ved ikke, hvorfor problemerne er blevet så store i huset', siger Jørgen Schultz.

Han henviser til en lydtekniker, der fortæller, at det er meget vanskeligt at efterregulere med lydabsorberende plader. Der skal simpelt hen sættes så mange plader op, at rummene nærmest ikke kan bruges, og i det store rum i midten af huset er det kun nedhængende plader fra loftet, der kan hjælpe.

Nedhængende plader så højt oppe vil imidlertid give et rengøringsproblem.

Med hensyn til at genbruge svømmehallens gamle ventilationsanlæg fortæller Jørgen Schultz, at han har set servicekontrakterne på anlægget.

'Det har ikke været brugt meget i de år, svømmehallen har været lukket, men det er blevet tjekket to gange om året i den periode. Vi undersøgte, at det fungerede mekanisk, men vi har ikke haft nogen ide om, at der kunne være noget galt med ventilationsanlægget, så vi har ikke undersøgt det yderligere', siger han.

Har stolet på eksperterne

Skoleleder Ib Gerner Christensen siger, at han er meget skuffet over byggeprocessen.

'Teknikerne har vidst, at der skulle være en efterklangstid på 0,6 sekunder i hele huset, og de har vidst, at der var tale om ombygning af en gammel svømmehal. Lederen af skolefritidsordningen og jeg har været med til møderne i byggeudvalget, men vi er jo ikke eksperter. Vi har sat vores lid til eksperterne, men nu tørrer de bare problemerne og udgifterne af på hinanden', siger Ib Gerner Christensen.

Han fortalte blandt andet på et tidligt tidspunkt, at der stod gamle kemikalier under svømmehallen, og bad teknikerne om at undersøge det hele. Det formoder han, at de har gjort.

'Det gamle ventilationsanlæg er bygget med kanaler under jordoverfladen. Det må man slet ikke i dag, og nu viser det sig, at der ligger forrådnede blade fra mange år i bunden af kanalerne. De bliver først renset nu. Jeg fatter ikke, at teknikerne ikke siger fra. Det er, som om de har tænkt, at 'vi bruger bare det gamle anlæg, så er det jo kommunens skyld'. De kunne da have sørget for, at ventilationsanlægget blev renset og undersøgt', siger Ib Gerner Christensen.

'Vi har sagt alle disse ting, men jeg ved ikke, om det hele blev skrevet ned i referaterne fra byggemøderne. Jeg har ikke tjekket referaterne'.

Ikke kun lydproblemer

Skolechef Johan Svendsen erkender, at der ikke kun er tale om lydproblemer i Kildehuset.

'Der er også andre problemer. Nogle kan være af psykologisk/psykisk art, som jeg ikke vil nærmere ind på nu, og nogle kan være miljøproblemer. Der er et oplevet indeklimaproblem, hvor vi er usikre på luftindtag og udsugning i ventilationsanlægget', siger han.

Det er ikke hans indtryk, at ventilationsanlægget har været brugt i de mange år, svømmehallen har været lukket, eller i den tid, hvor bygningen har været lejet ud til kontorer.

Johan Svendsen fortæller, at arkitektfirmaet Friis og Moltke kom med et forslag, der indeholdt et nyt ventilationsanlæg, men da kommunen syntes, projektet var for dyrt, skulle der findes steder at spare. Her foreslog kommunens tekniske afdeling og arkitektfirmaet, at man kunne genbruge det gamle ventilationsanlæg, da kapaciteten i det var tilstrækkelig.

'Men hvis vi taler ansvar, så mener jeg, at det arkitektfirma, som vi betaler i rimelig dyre domme for, må sige til, hvis der skal gøres noget ved anlægget. Det er med i deres opgave. Men vi har ikke undervejs hørt, at der er noget, der ikke virker, eller noget, der skal renses', siger Johan Svendsen.

'Hele byggeriet er blevet dobbelt så dyrt, som det var planlagt. Arkitektfirmaet siger, at den arkitekt, de oprindelig havde på opgaven, har været for optimistisk. Og han er siden rejst. De har også fortalt os, at alt viste sig at være i en dårligere stand, end de havde regnet med'.

Andre opgaver er kommet til undervejs og har krævet ekstrabevillinger. Blandt andet en elevator og en asbestrenovering, fordi de gamle rør i svømmehallen var isoleret med asbest.

Selve byggestyringen ligger i kommunen, fortæller Johan Svendsen, men opgaven som formand for byggeudvalget er lagt ud i fagforvaltningen, og dér har skoleforvaltningen besluttet at give bygherrerådgivningen til et privat arkitektfirma.

'Jeg ved ikke, om der har været for mange kokke involveret i projektet', siger han.

'Men det har hele tiden været vigtigt for os, at arbejdsmiljøkravene blev opfyldt. Vi valgte også den lave efterklangstid på 0,6 sekunder, fordi så var kravene opfyldt for alle funktioner, og det betød, at skolefritidsordningen kunne være overalt i huset'.

Indeklimaet skal undersøges

Slutbemærkningerne er langtfra sagt i denne sag. Politikerne i Roskilde er indtil videre kun blevet orienteret mundtligt, men sagen skal formentlig behandles på skole- og børneudvalgets møde i januar.

På det tidspunkt foreligger der muligvis resultater fra en indeklimaundersøgelse fra Bedriftssundhedstjenesten (BST) i Roskilde. BST vil inden jul foretage en undersøgelse af indeklimaet i Kildehuset.

Fra arkitekt Niels Erik Thomsen lyder det, at Friis og Moltke vil tænke sig om mange gange, før de en anden gang vil overveje at sige ja til at bygge en gammel svømmehal om til indskolingshus.

Men indtil videre står førstesalen i det nyombyggede Kildehuset tom. Børn og lærere er klemt ind andre steder på Klostermarkskolen. Og i Kildehusets stueetage er der masser af plads til den ene børnehaveklasse, der befolker rummene. I skolefritidsordningens åbningstid er der nogle flere børn og voksne til at bruge de nye faciliteter - i stueetagen altså.

Problemerne er værst på førstesalen, så lige nu opholder børnehaveklassen sig i skolefritidsordningen i stueetagen på Klostermarkskolen