Forlig på Skårup Skole

Lærerne stoppede arbejdet på grund af støv og støj, men får ingen bod

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dårligt arbejdsmiljø på grund af støv og støj betød, at lærerne på Skårup Skole i Svendborg stoppede arbejdet på skolen den 29. januar 1996 og i stedet iværksatte et alternativt tilbud for eleverne på en anden skole. Sagen stod for at skulle behandles i Tjenestemandsretten, men der er i stedet blevet indgået et forlig.

Sagen har kostet lærerne en dags arbejdsløn, men de er ikke blevet idømt bod. Forliget kom i stand 'på grund af sagens ganske særlige omstændigheder', som der står i referatet fra det møde, der er blevet holdt mellem Kommunernes Landsforening, Lærernes Centralorganisation og Danmarks Lærerforening.

De særlige omstændigheder var, at Skårup Skole i januar 1996 var ved at blive renoveret på grund af omfattende svampeskader. Under renoveringsarbejdet var der skærmet af, men afskærmningen var ikke tilstrækkelig effektiv, så lærerne følte sig kraftigt generet af støv og støj.

I forligsteksten står, at 'Parterne har på baggrund af de nu foreliggende oplysninger på ny drøftet sagen og er enige om, at et samspil af uheldige omstændigheder har medvirket til, at sagen har udviklet sig på en måde, som den ikke burde'.

- Det er Svendborg Kommune, der har taget initiativ til forliget, fortæller kredsformand for Sydfyns Lærerkreds, Torben Møller Petersen.

- Situationen var også særlig, den dag lærerne stoppede arbejdet, fordi både tillidsrepræsentant, sikkerhedsrepræsentant og skoleleder var på kursus. Ellers kunne sikkerhedsrepræsentanten jo have stoppet arbejdet på grund af generne, lærerne kunne have holdt fagligt møde og have henvendt sig til kommunen. Men det er i alles interesse, at der er indgået forlig nu. Men forliget indeholder ingen løftede pegefingre, siger Torben Møller Petersen.