RANDBEMÆRKNING

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fra det virkelige liv

Igen i år har lærerne leveret stof til agurketidens slunkne, sportshærgede avisspalter. Ikke blot svigter vi de velbegavede; vi mangler tilmed viden om og kontakt med livet, som det leves uden for skolens mure . . . og det er måske ikke helt løgn.

Ovre i Guds eget land har Who's Who, USA's Blå Bog, udnævnt en dansker til årtiets mest beundringsværdige mand. I betragtning af at kloden rummer mere end en milliard mænd, og at vi taler om et helt tiår, er det noget af en bedrift at gøre sig fortjent til titlen Most Admired Man of The Decade.

Alligevel er der ikke en eneste lærer i min omgangskreds, som på stående fod har kunnet oplyse mig om denne danske hædersmands navn eller bedrifter. Der er gættet på Riis, Høyer, Laudrup, Høeg, Kirk Kristiansen og Joachim, ja, endda på Ellemann og (med et grin) Rømer - men ingen nævnte Erik Nordqvist.

Heldigvis kunne Politiken fortælle alle os uvidende og virkelighedsfjerne undervisere, at Nordqvist er manden, som reddede den sydfranske østersbestand ved at tilføre den nyt 'blod' fra Canada, og ikke nok med det: Nordqvist brød Østerskompagniets monopol ved at importere østers sammestedsfra.

Det er altså Erik Nordqvist, vi kan takke for, at vi stadig kan slubre de statusgivende snotklatter i os, inden vi skyller efter med champagne og sender en venlig tanke til årtiets mest beundringsværdige mand.

I håbet om hermed at have bidraget til lærerstandens orientering om livet uden for skolen og med de bedste ønsker for det nye skoleår.

Charivari