Og ved du hvad ...

Når skolen ses fra børnehøjde er det hele livet, der er med

Publiceret

Faxe - damned good beer. Help me, please med denne opgave. Oh, my God!

Yes, vi er i 4. klasse på Ringkøbing Skole, og engelsk er et populært fag. De engelske udtryk stryger gennem luften dagen lang. Drengenes medbragte legetøj til de populære rollespil har også alle sammen amerikanske navne.

Uffe har lige købt et rollespil og fortæller, at han samme eftermiddag skal hen og spille det med manden i forretningen.

- For ellers skal jeg læse en stor, tyk bog på engelsk. Men manden har sagt, at han gerne vil lære mig at spille.

I rollespil gælder det om at slå de andre ihjel, forklarer et par af drengene. Altså man skal forestille sig, at man er general, og at man skal massakrere de andre. Men det sjoveste er ikke at spille, det sjoveste er at samle figurerne og male dem.

Therese har også fået et nyt spil. Hun har nu 611 kort, fordi hun har købt kort i stedet for slik i weekenden.

- Slikket fik vi alligevel, for de havde købt det. Nu skal vi lære min mor spillet, hun forstår det slet ikke, men hun vil gerne lære det.

Når skolen ses fra børnehøjde, er det hele livet, der er med. Det er forældre og søskende, som børnene taler meget om i skolen, det er vennerne, klubben eller sportsaktiviteterne, det er hytteturen, og hvad der skete i weekenden. Det fylder, og det kræver sin plads.

Klassens mus

Der er tre mus i klassen. De to er lydløse og forbundet til klassens computere, mens den tredje piber, hvis den bliver krammet og nusset for hårdt. Den gemmer sig i sin lille kasse inde i glasburet, men indimellem bliver den hevet ud af kassen og går fra hånd til hånd eller fra hårtop til hårtop.

Computermusene bliver der også trykket flittigt på i frikvartererne. Børnene spiller Tetris eller laver kabale.

- Men hvis én er ved at sætte rekord i Tetris, så hiver vi hurtigt stikket ud, fortæller Alexander grinende.

Der er fart på i de ti sparsomme minutters frikvarter. Hvis man går op ad trappen og kravler over gelænderet, kan man komme op og stå på dørkarmen. Derefter kan man så hoppe fra dørkarmen ned på gulvet i hallen.

Hvis man tager alle puder fra sofaerne i hallen, kan man lave en god pudekamp. Der er plads, og puderne er dejligt store. Det er sjovt. Og det er forbudt. Så den pudekamp får hurtigt en ende.

Til gengæld er det tilladt at slås med matematiklæreren. Han går i hvert fald med på ideen og tumler rundt med et par af drengene.

Pruttelyde og fnis

Uffe spørger Morten, hvad han vil være, når han bliver stor. Morten ved det ikke.

- Jeg ved det godt. Jeg vil være snedker og lave en ny opfindelse. Jeg ved allerede, hvad det skal være - et gevær med træ-patroner med noget tungt i, siger Uffe og snitter videre i sin træfigur, der måske skal blive til en ubåd.

Klassen har billedkunst og skal først snitte deres figurer færdige. Derefter skal de tegne et selvportræt, hvor de er i færd med at gøre noget, som de godt kan lide i skolen.

- Det vil sige, at man godt kunne tegne, at man sidder med en bog og læser, spørger Therese.

- Ikke at jeg gerne vil tegne det, men man kunne godt. Man gør det i hvert fald meget i skolen.

- Må man godt tegne sig selv på forskellige måder? Altså for eksempel fire ting - man kunne læse, svømme og spille basket og lave det hele på et billede, spørger Morten.

Daniel og Andreas tegner sammen på et stykke papir. De er i svømmehallen.

- Jeg springer fra tremetervippen, du er nede i vandet og råber Ohøj, siger Daniel.

Billedkunsttimen er god at snakke i. De tre bosniske piger sidder sammen og snitter i træ, mens de snakker stille på bosnisk. I den anden ende af lokalet sidder de tre danske piger og taler om fritidsklubben og om højhælede sko. Højhælede fodboldstøvler er bare seje!

De laver pruttelyde i armhulen og griner. Snakker om, hvem der har været kæreste med hvem.

- Vi leger luder i klubben, fortæller én.

Forklaring følger. Jo, det er sådan, at pigerne sidder på et stakit og gør sig lækre. De har numre på, og så kommer drengene og køber dem. For 25 kroner.

Fnis og grin tager helt magten fra dem. Da de er kommet sig lidt, fortæller de, at de snyder. Det vil sige, at nogle i virkeligheden er politi.

Altså nogle af pigerne er politibetjente, og når drengene køber en pige, så bliver de fanget af politiet. Drengene kan også være politi og stå og gemme sig og så fange de drenge, der vil købe en pige.

Men ellers leger de dødbold, spiller pool, hører musik, slås med puder eller leger med dyrene i klubben.

- Ved du hvad, engang sad Morten og viste med fingrene, hvordan man leger rundbold, langbold og stikbold, og så spurgte Vinni (klasselærer), hvad dét betød. Og ved du så hvad, så skulle vi tale hele timen om sex. Det var bare træls, fortæller et par af drengene med store grin.

- Vi har også hørt om menstruation, livmoder og alt det dér. Vinni talte med os, mens pigerne var nede hos sundhedsplejersken. Men vi fik det samme at vide, vi blev bare skilt imens.

Når man spørger 4. klasse, hvad der er det bedste i skolen, er svaret frikvarteret. Det er bare alt for kort. Man kan ikke nå at lege meget på ti minutter.

- Vi bestemmer aldrig noget i skolen. Kun når vi har vikar, lyder det nærmest samstemmende fra klassen, når de skal sige noget om skolen.

- Skolen er møgsyg!

- Skolen er kedelig, men nogengange er den sjov. Hvis vi bare havde en bedre legeplads med gynger og nogle længere frikvarterer.

- Det er spændende at lære noget. Og man kan godt lære noget, selv om man leger i timen.

- Det værste er sure lærere.

- Hvis jeg var lærer, så skulle alle bare spille computerspil, siger Helena med et smil og skynder sig at fortsætte.

- Nej, det skulle de alligevel ikke.

- Hvis du var lærer, så hentede du bare din hund, og hvis nogle var frække, så bed den dem, siger Laura.

De fniser og fortæller, at engelsk er et godt fag, fordi de laver så mange forskellige sjove ting, synger sange og lærer meget. Håndarbejde er også sjovt, især at sy på maskine. Men svømning er det bedste, hvis altså ikke læreren siger, at de ikke må stå stille i vandet, for så er det træls, og man får ondt i benene.

Christian mener, at det værste er håndarbejde, musik og regning, men straks er de andre over ham. Regning er det bedste, og musik er også godt.

At hoppe, springe og spille bold i idræt er sjovt, synes de fleste.

- Ved du hvad, der er en masse, der siger, at danske børn ikke kan læse. Det passer ikke på vores skole. Vi læser i hvert fald bedre, end de gør på TV-Avisen.

Det værste er, at man overhovedet skal gå på skolen, og at man skal tidligt op om morgenen, mener Morten, men Uffe synes, det er godt, at man skal hen på skolen, for så får man venner.

- Dem, der ikke har venner, kan ikke have det helt så godt som dem, der har venner, mener han.

To af drengene fortæller, at de tit sover hos hinanden i weekenden. De fortæller om den enes lillebror, der engang havde stukket tæerne ned i remouladen, og om at han ødelægger deres lego, men han er meget sød alligevel.

De giver også opskriften på, hvad man gør, hvis man er blevet uvenner. Man lader være med at tale med hinanden i et stykke tid, så går det over, og så kan man tale sammen igen.

En god lærer taler med en

Det er vigtigt at kunne tale sammen, mener 4. klasse. I hvert fald er en god lærer én, man kan tale med.

- Hvis nogle slås og driller, så taler hun om det. Andre lærere siger, at det skal man bare klare selv, eller de ser slet ikke, at det sker. Der er også nogle, der bare siger 'hold op' og går videre, men en god lærer taler højt om det i klassen, lyder karakteristikken fra en af drengene. Et par andre nikker.

I klassen er det ikke alle, der taler lige godt sammen, fortæller de. Det vil sige, alle kan godt tale sammen, men det er ikke alle, der er lige gode venner. Men det er OK.

Vi læser i hvert fald bedre, end de gør på TV-Avisen

Vi har også hørt om menstruation, livmoder og alt det dér

Vi bestemmer aldrig noget i skolen. Kun når vi har vikar

Skolen er møgsyg

Hvis du var lærer, så hentede du bare din hund, og hvis nogle var frække, så bed den dem

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.