Lærere føler sig forfulgt

Dansk Skoleforening i Sydslesvig forhindrer lærernes fagforeningsarbejde

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De danske lærere i Sydslesvig føler sig så presset af arbejdsgiveren, Dansk Skoleforening for Sydslesvig, at de nu inddrager offentligheden i deres protest.

Torsdag i sidste uge havde lærerne købt en hel side i Flensborg Avis og her indrykket resultatet af en underskriftindsamling til fordel for deres fagforening.

'Vi støtter vores fagforening, Dansk Lærerforening i Sydslesvig, og dens krav om en overenskomst med blandt andet frikøbsordning og ret til deltagelse i faglige kurser. Vi kræver også fremover vore faglige interesser varetaget af Dansk Lærerforening i Sydslesvig', lød annonceteksten. Nedenunder havde de fleste af foreningens 500 medlemmer sat deres underskrift.

Kredsformand må ikke få fri

Forholdet mellem Dansk Lærerforening i Sydslesvig, som er en kreds under Danmarks Lærerforening, og arbejdsgiveren har længe været præget af en vis kølighed.

I fjor ville Dansk Skoleforening for Sydslesvig ikke længere gå med til, at kredsstyrelsesmedlemmer kunne købes fri til det faglige arbejde. Det kom blandt andet til at betyde, at formanden for Dansk Lærerforening i Sydslesvig, Niels Nielsen, måtte tage orlov.

Allerede på det tidspunkt havde lærerne planer om en underskriftindsamling for at bakke deres fagforening op. Først i sidste uge valgte de imidlertid at gribe til våbnet og indrykke annoncen. Baggrunden var, at kredsen måtte aflyse et kursus for tillidsrepræsentanter, der skulle være holdt fra den 16.-18. september. Årsag: De 35 lærere måtte ikke få fri fra arbejdet.

Organisationsforfølgelse

- Vi mener, der er tale om organisationsforfølgelse, siger Niels Nielsen.

- Arbejdsgiveren har lagt en plan, der går ud på at slippe af med fagforeningen og oprette noget, der hedder 'Betriebsrat' (en slags samarbejds- og sikkerhedsudvalg, Redaktionen). Men et sådant organ kan selvfølgelig ikke forhandle løn- og ansættelsesvilkår, siger Niels Nielsen.

Han mener, at skoleforeningens idé om at oprette 'Betriebsrat' skal gøre det vanskeligt for fagforeningen, og at arbejdsgiveren er ude på at lokke lærerne med på ideen. Med underskriftindsamlingen skulle det imidlertid være slået fast, at lærerne fortsat ønsker deres fagforening på banen.

Forhandlinger på is

Det synes der også at være behov for. I hvert fald er der et stykke arbejde, der skal gøres, for forhandlingerne i forbindelse med overenskomsten er nærmest lagt på is.

Lærerne i Sydslesvig er omfattet af den danske overenskomst. De har samtidig haft en række aftaler med arbejdsgiveren i forbindelse med de særlige forhold, der gør sig gældende, når man arbejder i Tyskland. En del af disse aftaler er ikke skrevet ned, og nu er der tegn på, at arbejdsgiveren på flere områder er ved at løbe fra aftalerne. Ét eksempel er frikøbsordningen. Et andet og mere overordnet er, at arbejdsgiveren slet ikke mener sig i stand til at kunne indgå juridisk bindende aftaler med Sydslesvigsk Lærerforening, fordi den ikke er en 'rigtig' fagforening efter tysk målestok. Dette har DLF og kredsen forsøgt at imødegå ved at gå i samarbejde med de tyske læreres fagforbund, GEW (Gewerkschaft, Erziehung und Wissenschaft) og organisationen af offentligt ansatte, ÖTV (Gewerkschaft, Öffentliche Dienste, Transport und Verkehr). De tre foreninger præsenterede - i øvrigt sammen med de danske pædagogers fagforening, Forbundet for Pædagoger og Klubfolk, og den danske gymnasielærerforening, Gymnasieskolernes Lærerforening - kravene til en overenskomstaftale i oktober 1995. Men nu, snart et år efter, er der fortsat ikke indgået nogen aftale.

- Der har ikke været væsentlig udvikling i forhandlingerne siden påske, siger Niels Nielsen. Folkeskolen forsøgte fredag i sidste uge at få en kommentar fra Dansk Skoleforening for Sydslesvig - men forgæves.