Studerende tiltrækkes af nettet

Tilslutningen til nye uddannelser tyder på, at voksne gerne vil deltage i fjernstudier til lærer

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Modne studerende med et job i forvejen tiltrækkes af nye netlæreruddannelser i Syd- og Nordvestjylland.

Haderslev Seminarium begyndte i september 2001 en fjernuddannelse over nettet, og Nr. Nissum Seminarium tager hul på en efter sommerferien. I begge tilfælde viser det sig, at det er voksne studerende, der viser interesse.

'Der er primært to grupper blandt de studerende. Den ene har vikariater i folkeskolen. Den anden har et andet job, men er interesseret i at skifte. Mange af dem kommer fra finansverdenen. For begge gruppers vedkommende gælder det, at de ikke ville søge en traditionelt tilrettelagt læreruddannelse', siger rektor Søren Vang Rasmussen, Haderslev Seminarium.

Sidste år begyndte 50 på den nye netuddannelse på Haderslev Seminarium. I år har man indtil nu fået mellem 60 og 70.

'Det vel at mærke uden at det er gået ud over tilslutningen til den traditionelt anlagte læreruddannelse. Det bekræfter, at de to uddannelser ikke konkurrerer med hinanden, men at der bliver tale om et øget udbud af lærere, der har en uddannelse, der er 100 procent i overensstemmelse med uddannelsesbekendtgørelsen', siger Søren Vang Rasmussen.

Han understreger, at erfaringerne hidtil er, at de studerende på netuddannelsens aktivitet er høj. Det kan man tage som udtryk for, at de er meget målrettede.

Studerer i nærmiljø

Hovedparten af de studerende på den nye Haderslev-uddannelse kommer fra seminariets traditionelle opland i Syd- og Sønderjylland. Det samme er tilfældet i Nr. Nissum, hvor tilslutningen til netuddannelsen først og fremmest kommer fra den sydlige del af Ringkøbing Amt.

'Det område ligger langt fra seminariet, og det var derfor forventet, at det var her, der ville være størst tilslutning', siger souschef Bjørn Colstrup.

Seminariet har fået 54 tilmeldinger til sin nye uddannelse, og souschefen er ikke i tvivl om, at det er udtryk for, at tiden er moden til netbaseret uddannelse.

'Det har vi allerede oplevet med fjernundervisning i enkeltfag og på de seminariehold, vi gennem fire år har kørt med udgangspunkt i Herning og med kommunikation over nettet', siger Bjørn Colstrup.

Ud over at det er oplagt at søge en netbaseret uddannelse, hvis man har job i forvejen, så er det også oplagt, hvis man er bofast i et område langt fra seminariet. Det tror Bjørn Colstrup er en stærkt medvirkende årsag til, at den nye uddannelse har fået så god tilslutning.

'Vi har lagt meget vægt på, at folk kan studere i deres nærmiljø, og at de også kan komme i praktik på skoler tæt på deres bopæl. Det er helt sikkert tiltrækkende for mange', siger han.

Både i Haderslev og i Nr. Nissum lægger man op til, at de studerende på netuddannelserne i et vist omfang kan have arbejde ved siden af deres uddannelse. I Nr. Nissum er det således planen, at de skal kunne have vikarjob i de sidste to år af studietiden.

Jan Kaare er freelancejournalist