Klasselærerfunktionen, Sundhedsundervisning, Dansk

Carina

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- en historie om tweenies på bytur

Af Lotte Kjærum

Elevbog: 33 sider, 75 kroner

Lærerhæfte: 32 sider, 195 kroner

Bogforlaget HER og NU

Endnu en omgang læs og forstå om ungdomsproblemer - dette materiale er det femte i samme serie som 'Maria - en historie om mobning' og 'Jesper - en historie om vold'. Materialerne udarbejdes ud fra konceptet ultrakorte noveller om samme begivenhed fra forskellige synsvinkler med tilhørende opgavehæfte. Denne gang er temaet alkohol, det er dog ikke lige til at gennemskue.

I forordet skriver Kjærum, at erfarne SSP-konsulenter (skole, socialforvaltning, politi) har fortalt, at materialet endelig ikke må 'køre målgruppen træt' med forebyggelse og advarsler om alkohol. Det har måske medført en del berøringsangst over for emnet, for de første fire noveller har intet med alkohol at gøre - tværtimod. Men materialets største problem er, at man savner den gode historie, hvor læseren røres, lever sig ind i begivenhederne og identificerer sig med en af personerne. Det inviterer disse noveller ikke til. Novellen 'Carina' rummer kun fem replikker fra moren til Carina, men pigen selv træder aldrig i karakter. Vi hører om hende igen i slutnovellen, hvor drengen Niller beklager sig over, at Carina hænger op ad ham. Julia ville ønske, at forældrene havde sagt nej til, at hun tog i biografen med Carina og de andre, men hun glæder sig til happy-meal-måltidet på McDonald's på grund af plastikfiguren! Jeg kender ikke et barn over ti år, der har det sådan.

Vil man arbejde med emnet alkohol, findes der fantastiske børnefilm og børnelitteratur, der rører og rykker i eleverne, dem vil jeg anbefale, at man bruger i stedet.

Dorte Olsen