Idræt

Instruktionsbog i Livredning

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fjerde udgave

Af Palle Aagaard, Steen P.G. Jørgensen, Lillan Madsen og Calle Tøtrup

144 sider, 75 kroner

Forlaget ROAS

Denne fjerde udgave af bogen er ændret meget i forhold til den tidligere udgave. Sidetallet er øget, og der er udskiftet og tilføjet mange illustrationer, og teksten er revideret på mange områder, så bogen fremstår som en helt ny og up to date grundbog i livredning.

Især er 'Trinvis førstehjælp' med kunstigt åndedræt og hjertemassage gennemgribende revideret og grundigt beskrevet, så alle de nye teorier og praktikker fremgår tydeligt af tekst, tegneserier og billeder. Også nødudstyr ved strand og i svømmehal er gennemgået, og ventilationsapparat og defibrillator omtales, men der nævnes korrekt, at et kursus er nødvendigt for at bruge defibrillator.

Bogen henvender sig naturligvis til livreddere og til folk, der tager en eller flere af de forskellige livredderprøver, men en stor del af bogens stof er særdeles nyttig for alle, der kommer i svømmehaller og til stranden. Ja, måske mange flere, for hvem kan ikke blive udsat for et hjertestop på sin arbejdsplads, i hjemmet, på idrætspladsen eller på ferier, og da er det livsvigtigt, at man er bekendt med kunstigt åndedræt og hjertemassage og ikke bare ser til, men tør og kan bruge den nye viden.

Som mangeårig geografi- og idrætslærer og -anmelder er det betryggende, at beskrivelserne af for eksempel hestehuller, strøm, bølger, kredsløb og puls er korrekte.

Der er afsnit om badning, handleplan, førstehjælp, trinvis førstehjælp med kunstigt åndedræt og hjertemassage, kredsløb, dykning, bjærgning, redningsposter, isulykker, sikkerhed, brug af defibrillator, ventilationsapparat og håndsug samt svømme- og livredderprøver. Endelig er der ordforklaring, stikordsregister og litteraturliste.

Bogen anbefales varmt til alle, der underviser i svømning eller færdes ved strand eller i svømmehal. Afsnittene om trinvis førstehjælp bør læses af alle, der ønsker at være velforberedt ved nødsituationer på land og ved vand.

Jørgen Mikkelsen