Hjemkundskab

Mærk Maden

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- om børn, mad og følelser

Af Else Marie Simonsen

140 sider, 199 kroner

PP Forlag

Telefon 3581 3500

Den småreligiøse titel skal man ikke tage sig af, heller ikke de tavler, som bringes med mellemrum, og som lyder for eksempel: 'Smil når du er glad, Vis når du er bange, Råb højt når du er vred, Græd når du er ked af det, Mærk dine følelser', skal man tage så højtideligt, for det er blot lidt banal staffage, som lyder dybt, men i grunden er sund fornuft. Og sund fornuft er også, hvad der i øvrigt gennemsyrer denne bog. Vi har i vore madvaner fjernet os fra det traditionelle til fordel for brug af megen halvfabrikata og ikke så lidt industriel færdigmad og har dermed forarmet vores daglige indtag. Vi mangler motion og bliver federe og federe og er derfor til fals for snart sagt enhver ny trend, som bringes til torvs fra talrige eksperter.

Forfatteren, som er diætist og psykoterapeut, plæderer for, at vi - helt på linje med regeringens politik - skal være vore egne eksperter og smagsdommere, i den forstand at vi skal søge tilbage til vor sunde fornuft, hvis vi har nogen tilbage, og bruge fornuften, sanserne og vore følelser, når vi tilbereder mad og spiser.

Ud over generelle afsnit med jordbundne og gode råd er der afsnit med opskrifter på enkle, lette, sunde og lækre retter - når man lige ser bort fra rosenkål, men det findes der jo mennesker, der kan lide, så velbekomme.

Og så er der afsnit om, hvordan man - også børn - bør opføre sig ved bordet, det, man i dag kalder spisesituationen. Så måske er en vis elementær opdragelse ved at vende tilbage, hvem ved?

Dertil kommer endnu et fornuftigt råd: Spis brød til.

Ikke en bog, som kan anvendes i undervisningen, men måske kan den give læreren - også som forælder - noget at tænke over, og det er jo ikke så værst.

Hans Erik Berthelsen