Dengang

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Margit Schaleck

For 50 år siden

Loven om erhvervsvejledning

Gang på gang har man fra skolens side efterlyst lovforslaget om erhvervsvejledning. Sidst i februar kom det endelig, og derefter er det gået så stærkt, at de færreste under det overvældende lovgivningsarbejde har bemærket, at lovforslaget har været drøftet i Folketinget, været behandlet i et udvalg, vedtaget i uforandret skikkelse og sendt til Landstinget, der gjorde det færdigt i sidste uge. Det er unægtelig ekspreslovgivning! Fra skolens side har det med styrke været gjort gældende, at erhvervsvejledningen i høj grad er en skoleopgave, som bør varetages af skolens folk, medens man fra anden side har ønsket det henlagt til særlige specialister.

Som lovforslaget er udformet, er det et kompromis mellem de to standpunkter. Erhvervsvejledningen knyttes til arbejdsanvisningskontorerne, men det understreges, at erhvervsvejlederne fortrinsvis bør være lærere, og det materiale, som skal vække elevernes interesse for det rette erhvervsvalg, gennemgås af børnenes egne lærere, hvortil så kommer som et særligt supplement erhvervsvejledernes foredrag og samtaler. Den individuelle vejledning af de enkelte unge lægges derimod uden for skolen; den kræver større specialviden, end man har ret til at vente, at enhver klasselærer er i besiddelse af.

Folkeskolen nummer 14

April 1953