Vejen til en grøn smiley

Tre påbud fik Skovvangskolen i Glostrup, da Arbejdstilsynet kom på besøg for at øve sig, til arbejdsmiljøreformen træder i kraft

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Arbejdstilsynet har foretaget en prøve­screening af Skovvangskolen i Glostrup for at øve sig til senere, når alle virksomheder skal gennemgås og have uddelt en smiley med et glad, et neutralt eller et trist ansigt. For sådan er de nye regler efter arbejdsmiljøreformen. Screeningerne begynder fra 1. januar 2005.

Arbejdstilsynet besøgte i september 2003 Skovvangskolen, og her fik kommunen tre påbud. Der var store problemer i et teknikrum, der manglede arbejdspladsbrugsanvisninger i fysiklokalet, og det blev indskærpet, at man ikke måtte feje i sløjdlokalet. Den store støvsugerslange, der kan tilsluttes udsugningssystemet, skal bruges i stedet for kosten, da der ikke må hvirvle unødigt træstøv rundt i lokalet.

Arbejdstilsynet havde ringet i forvejen og sikret sig, at sikkerhedsgruppen skoleleder og sikkerhedsrepræsentant kunne være til stede.

Ville se faglokaler

»Den tilsynsførende var ikke specielt interesseret i vores arbejdspladsvurderinger (APV). Hun konstaterede, at vi havde dem, men hun ville rundt på skolen. Hun vidste, hvad hun skulle se efter«, fortæller skoleleder Ulla Hansen.

For eksempel ville den tilsynsførende se fysiklokalet. Der var da også bid. Arbejdspladsbrugsanvisningerne manglede, så hun udstedte et påbud. I dag står der en flot mappe med alle brugsanvisninger i det tjekkede lokale med kemikalier. Her er alt låst inde, der er udluftning i skabene og læsbare etiketter på alle beholdere.

Skovvangskolen er temmelig nybygget. Den ældste afdeling er fra 1987, og den sidste er kommet til i 2001, så lokalerne funkler stadig

Ulovligt teknikrum

»Vi har vores APVer i orden, så vi gjorde intet inden besøget. Men vi var rundt på hele skolen med den tilsynsførende, og vi viste hende vores problematiske teknikrum oppe under loftet. Det er meget farligt, og vi har påtalt det mange gange, så nu var der en lejlighed til at få Arbejdstilsynet til at se på det«, fortæller sikkerhedsrepræsentant Michael Amstrup Nielsen.

Skolen har flere teknikrum, men de andre er i orden. I det ulovlige teknikrum skal man derimod helst kunne stå i luften frit svævende, når man skal aflæse varmemålere eller skifte filtre på ventilationsanlægget.

Først skal en loftslem åbnes med en stang nedefra. En stige foldes ud, og opstigningen kan begynde. Trinene på stigen er smalle, og det er svært at få plads til fødderne. Vel oppe ad stigen skal man sno sig ind og samtidig under et stort firkantet rør med meget skarpe kanter. Derefter skal man igennem en bugtning på et rør, og her er der ikke plads til meget hoftevidde. Helt inde bagved sidder varmemåleren og filtrene.

Skolens slanke pedel viser, hvordan man gebærder sig derind. Let er det ikke, og undervejs er man altså i risiko for at få skrammer.

Arbejdstilsynet udstedte et påbud, og kommunen har fået et år til at udbedre forholdene. Lige nu forhandler man med dem, der har bygget skolen.

Støvsuge ikke feje

Ved tilsynet kom de også igennem sløjdlokalet.

»Her gik en rengøringsassistent og fejede. Ups, det var ikke godt. Vi vidste det med det samme. Det gav også et påbud. Vi har så sørget for, at hele rengøringspersonalet har fået tydelig vejledning bagefter, så det påbud har vi klaret«, fortæller Ulla Hansen.

Den tilsynsførende ville se på faglokaler, udluftning og varmeforhold. Sikkerhedsgruppen viste hende billedkunstlokalet, der har en helt speciel akustik, som man har haft en del problemer med. Nu har man sat lydabsorberende opslagstavler op. Det har hjulpet.

»Hun var god til at lodde stemningen, stikke nogle følere ud, stille og roligt undersøge, om vi havde styr på tingene«, siger Michael Amstrup Nielsen.

»Vi viste vores problemer frem, så vi kunne spørge til råds og diskutere løsningsmuligheder«, siger Ulla Han­sen.

For eksempel har edb-rummet haft store varmeproblemer, og skolen har tidligere spurgt både Bedriftssundhedstjenesten (BST) og Arbejdstilsynet til råds. Det har resulteret i solfiltre på vinduerne og en knap, der slukker centralt for alle skolens computere. Sidste lærer lukker og slukker for det hele ved tryk på den ene knap.

Kriseplanen virkede

Man talte også om det psykiske arbejdsmiljø. For nogle år siden foretog sikkerhedsgruppen en spørgeskemaundersøgelse over de ansattes psykiske arbejdsmiljø. Senere har man holdt café­møder med alle personalegrupper. Møderne resulterede i en liste over problemer og en prioritering over, hvad man gjorde noget ved først.

Skovvangskolen har desuden en sorg- og kriseplan, der viste sig at kunne bruges, da det blev alvor. For knap fire år siden blev en af skolens lærere overfaldet på sidste skoledag. En flok elever fra en anden skole mødte fulde op og overfaldt en lærer. Han forsvarede sig selv og sine elever, mens han blev slået med en tavlelineal. Læreren har stadig problemer med knæ og nakke efter overfaldet. Den ene dreng blev anmeldt, og læreren har fået erstatning.

»Vores kriseplan viste sig at fungere, og nu har vi også lært at planlægge vores sidste skoledag. Hvis elever optræder fulde her, kontakter vi deres forældre og beder dem om at hente eleven. Vi sender dem ikke hjem, for nu har vi set, hvordan det kan gå«, siger Michael Amstrup Nielsen.

Sikkerhedsgruppen mener, at netop dén sag har fået Arbejdstilsynet til at interessere sig for skolen. Men gruppen fremhæver Glostrup Kommune for at have hold på arbejdsmiljøet. Alle kommunens institutioner er blevet gennemgået af BST, man har lister over problemerne og er ved at udarbejde en tidsplan for, hvornår de kan løses økonomisk.

På Skovvangskolen har de også et par problemer til den mere langsigtede plan. Der er radiatorer under gulvniveau med grave, man kan falde i, hvis risten hen­over ikke er i god stand. Disse radiatorer skal op, og gravene skal lukkes.

Sikkerhedsgruppen holder møde seks gange om året og går en runde på hele skolen to gange årligt. Til møderne er skolebetjenten og rengøringslederen med.

hlauritsen@dlf.org

Arbejdsmiljøreformen

Arbejdsmiljøreformen betyder blandt andet, at der ansættes cirka 140 nye tilsynsførende i Arbejdstilsynet. De skal gennemføre screeninger af alle virksomheder inden for de næste syv år. Det vil sige en uanmeldt gennemgang af virksomheden, der derefter får en grøn, gul eller rød smiley, alt efter hvordan arbejdsmiljøet er på arbejdspladsen. Virksomheder med rød og gul smiley får et tilpasset tilsyn et mere gennemgribende tilsyn og Arbejdstilsynet vil derefter følge op på problemerne hvert andet år. Uproblematiske virksomheder skal gen­screenes hvert tredje år.