Skønlitteratur

Prinsessens Dagbog

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Meg Cabot

208 sider, 249 kroner

Sesam

Man sluger den ganske enkelt råt... og jeg er vist ikke engang i målgruppen. Historien om enspænderpigen Mia, der fra den ene dag til den anden bliver tvunget til at skulle ændre sit liv fra en kaotisk tilværelse med glemsom kunstnermor på Manhattan til en velordnet tilværelse som prinsesse for Genovia. Mias far er nemlig ikke - som hun hele tiden har troet - en fjern far bosiddende i Europa, men derimod fyrste over et lille fyrstedømme i Europa. Testikelkræft umuliggør flere børn for hans vedkommende, så Mia er således med ét den udvalgte tronarving.

Historien er skrevet i dagbogsform, som siden Bridget Jones-bøgernes enorme succes synes at være blevet dagens løsen for måden at skabe endnu en publikumsbasker på. Og trods sarkasmen i denne kommentar er det faktisk lykkedes. Bogen er fængende og velskrevet, karaktererne er, trods komiske kanter, elskelige og troværdige og historien tempopræget og underfundig. Og ud over at det er en medrivende bog, får man et lunt indblik i unges - overklassens unge vel at mærke - liv på Manhattan. Via dem oplever man ganske enkelt, hvorledes Thomas Ziehe-generationen tager ansvar over for forældrene og af og til opfører sig mere modent og mere tolerant end dem. Derudover får man indblik i, hvordan det er at opvokse i et kulturelt spraglet samfund, og hvad styrken ved sådan et samfund kan være - en pointe, som vi vist godt kan tåle at høre i dagens generelt fremmedforskrækkede Danmark.

Bogen er ganske enkelt god. Derfor: Bliv den populære lærer(inde), der anbefaler eleverne en bog, som de højst sandsynlig vil labbe i sig... og så kan man jo altid diskutere ungdomskultur, amerikansk kultur, popkultur, multietniske samfund, pige-/drengedrømme, teenagerliv. For alt det kunne bogen snildt lægge op til. God fornøjelse!

Maj-Britt Mathiesen