Skønlitteratur

Ivanhoe

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Walter Scott

Genfortælling: Maj Bylock

Oversættelse: Jette Lond

Illustrationer: Tor Morisse

Serie: Zoom ind - klassiker

133 sider, 179 kroner

Forum

Jeg fik aldrig læst 'Ivanhoe' som barn. Det var en drengebog, jeg gik uden om. Nu har Forums læseletudgave rådet bod på forsømmelsen.

Drengebog er 'Ivanhoe' vel stadig. Den rummer en masse drengebogselementer - riddere i rustninger, turneringer med mystiske deltagere, brave mænd og smukke kvinder. Og skurkene opfører sig ganske uridderligt. De er krystere, der både snyder og bryder ord.

Men der optræder også handlekraftige unge kvinder, som pigerne godt kan være bekendt at identificere sig med. Smukke er de tilmed.

Historien foregår i England, da den retmæssige konge Richard Løvehjerte er optaget af at føre korstog fjernt fra hjemmet. Imens har hans onde bror John sat sig på magten. Men Richard Løvehjerte vender i skjul tilbage, og i hans følge er ridderen Ivanhoe. Så er scenen sat for en spændende kamp om magten.

'Ivanhoe' er udgivet i serien 'Zoom ind - klassiker'. Der er tale om en forkortet genfortælling, og bogen er oversat fra svensk.

Historien er elementært spændende, det er en god genfortælling og en god oversættelse. Så vil man læse en af klassikerne i børnelitteraturen, kan 'Ivanhoe' gøre sig gældende i aldersgruppen 8-12 år. Som fælleslæsning eller som selvlæsning.

Sproget er enkelt. Lixen er 22, oplyser forlaget, og de lange ord opdelt i stavelser, så de bliver lettere at læse.

Solveig Andersen